Jurnalul.ro Timp liber Casa Lucrurile inutile din casă, de care poţi scăpa imediat

Lucrurile inutile din casă, de care poţi scăpa imediat

Dacă, atunci când ai nevoie de un obiect anume din casă, pierzi o grămadă de timp ca să-l găseşti, înseamnă că e timpul să faci ordine şi să arunci o parte din lucrurile inutile care ocupă spaţiu.

 

Începe prin a-ţi verifica sertarele cu cosmetice. Acestea din urmă au un timp de folosinţă limitat. Prin urmare, aruncă fără grijă pudrele de orice tip (pudra de obraz, pudra compactă, fardurile pudră pentru ochi) pe care le păstrezi de mai bine de 2 ani. Fardurile cremă trebuie aruncate după 12 luni. Fondurile de ten fără ulei pot fi păstrate 1 an, fondul de ten compact - 18 luni, anticearcănul şi corectorul - 12-18 luni, rujul şi creioanul de buze - 1 an, creionul de pleoape - 2 ani, eyeline-urile - 3 luni, mascara - 3 luni, oja - 2 ani.

Ia la verificat hainele. Pune deoparte hainele degradate şi, separat, pe cele în stare bună, pe care le poţi dona. Ia de pe umeraş şi veşmintele care nu-ţi mai vin, care au ieşit din modă, chiar şi cele noi, pe care le-ai îmbrăcat foarte rar sau niciodată (regula e simplă: dacă le-ai purtat doar o dată sau de două ori pe parcursul unui an, înseamnă că n-ai nevoie de ele). Procedează la fel cu încălţămintea.

Adună într-o cutie de carton, pentru a le dona unor biblioteci de cartier sau de şcoală, şi cărţile pe care le-ai citit. Păstrează doar volumele preferate. Jucăriile mai vechi ale copiilor, jucăriile animalelor de companie, bijuteriile-gablonţ pe care nu le mai foloseşti de mult, decoraţiunile vechi de Crăciun  - toate pot fi donate sau duse în centrele de reciclare.

 

Fă curat prin sertare şi pune deoparte telefoanele mobile vechi. Acestea pot fi coletate gratuit, de firme specializate în reciclare sau de companiile de telefonie mobilă, prin programe dedicate.

 

Condimente perimate

Condimentele nu pot fi păstrate la infinit - puţini ştiu asta. Pe ambalajele în care se comercializează se menţionează data de expirare - nu le folosi după acest interval. Nu pentru că dăunează grav sănătăţii, ci pentru că produsele îşi pierd, practic, gustul, sau capătă note amărui, neplăcute. Nici ierburile aromatice uscate - busuioc, salvie, cimbru şamd - nu trebuie păstrate mai mult de un an.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri