Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE, după violențele dintre poliție și români, în Leeds: li s-a recomandat să își păstreze calmul

MAE, după violențele dintre poliție și români, în Leeds: li s-a recomandat să își păstreze calmul

de Redacția Jurnalul    |   

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul consiliului local Leeds după violențele de joi seara dintre români și polițiști.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul consiliului local Leeds. De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție pentru monitorizarea situației. În contextul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză, în conformitate cu legislația aplicabilă, dispozițiile instanței de judecată, în interesul minorilor”, transmite, vineri, MAE.

În acelasi timp, și atașatul pe linia afacerilor interne din cadrul Ambasadei României la Londra este în contact cu omologii.

De asemenea, până la stabilizarea situației din zona în care locuiesc cetățenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanții cultelor religioase din localitate, care au transmis cetățenilor români aceleași recomandări.

„Din informațiile existente la acest moment, situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale. Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați în acest caz, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a identifica cele mai bune soluții legale în vederea soluționării situației cetățenilor români minori, în condiții de calm și siguranță”, mai arată MAE.

În urma revoltelor din Leeds, un autobuz cu două etaje a fost incendiat, o mașină a poliției a fost răsturnată, s-a aruncat cu pietre, iar locuitorii au fost sfătuiți să rămână în casă, joi seara, în timp ce poliția a intervenit masiv.

Imaginile filmate în urma violențelor din zona Harehills au arătat resturi carbonizate ale vehiculelor.

Nu au fost raportate victime în timpul tulburărilor de stradă dintre forțele de ordine și români. Poliția crede că turburențele au fost „instigate de o minoritate criminală care intenționează să perturbe relațiile comunitare”.

Un spectator a declarat pentru Sky News că a condus timp de 50 de minute pentru că a vrut să vadă „cum se face istorie”. Doamna Cooper, care reprezintă un colegiu din West Yorkshire, a declarat într-o postare pe X: „Sunt îngrozită de scenele șocante și de atacurile asupra vehiculelor poliției și transportului public din Leeds în această seară. Dezordinea de această natură nu își are locul în societatea noastră”.

La ora 17:00, pe Luxor Street, ofițerii au răspuns la o „tulburare” care a implicat lucrători ai unei agenții și „câțiva copii”. Poliția a declarat că mulțimea a început să se adune și că a fost luată decizia de a îndepărta atât lucrătorii agenției, cât și copiii „într-un loc sigur”, însă situația a degenerat.

Proprietarul unui restaurant din Harehills a declarat că dezordinea a fost legată de luarea în îngrijire a copiilor din zonă, adăugând că unii oameni au reacționat prin aprinderea de focuri și „aruncând cu pietre”. Imaginile au arătat un foc aprins în mijlocul unei străzi în timp ce se adunau sute de persoane. Au fost instalate bariere de-a lungul străzii unde se pare că au avut loc tulburările.

Primarul din West Yorkshire, Tracy Brabin, a mulțumit serviciilor de urgență într-o postare pe social media, spunând: „Sunt liniștită că nimeni nu a fost rănit grav, dar le sugerez celor care folosesc acest lucru pentru a inflama tensiunile din comunitate să se mai gândească”.

Parlamentarul local Richard Burgon a declarat: „Mă întorc la Leeds de la parlament și sunt în contact cu poliția și cu locuitorii îngrijorați de incidentul în curs de desfășurare din Harehills. Poliția spune că nu au fost raportate victime, dar sfătuiește oamenii să evite zona în acest moment, dacă este posibil”.

Un purtător de cuvânt al First Bus din Leeds a declarat: „Două dintre vehiculele noastre au fost prinse în dezordinea publică din zona Harehills din Leeds în această seară. O echipă de la depozitul nostru a fost rapid la fața locului pentru a oferi sprijin șoferilor și clienților noștri. Putem confirma că ambii șoferi sunt nevătămați și nu avem rapoarte privind rănirea pasagerilor. Unul dintre vehiculele noastre a fost incendiat, dar era gol, deoarece clienții fuseseră transferați anterior într-un alt autobuz împreună cu șoferul. Toate serviciile sunt deviate din această zonă a Harehills pentru siguranța personalului și a clienților noștri”, a spus el.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: mae violente Leeds
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri