Jurnalul.ro Ştiri Justitie Magistrații din România o acuză pe Maia Sandu de încălcarea independenței justiției

Magistrații din România o acuză pe Maia Sandu de încălcarea independenței justiției

de Ion Alexandru    |   

Trei asociații ale magistraților din România, AMR, AJADO și APR, se solidarizează cu Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova şi condamnă public gravele atentate la independenţa justiţiei, democraţiei şi statului de drept din Republica Moldova, generate de o acțiune a președintelui Maia Sandu. Concret, șeful statului vecin este acuzat că a revocat, fără motive, decretul de numire în funcție a președintelui Curţii de Apel Chişinău. Interesant este că, în afară de aceste asociații, care au venit în sprijinul colegilor de la Chișinău, niciun alt reprezentant al sistemului de justiție sau ONG-uri care activează în acest domeniu, în Uniunea Europeană, nu a intervenit.

 

„Într-un stat de drept, democratic, astfel cum este proclamat prin art. 1 alin. 3 din Constituția Republicii Moldova, având ca valori supreme și garantate demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, dreptatea, justiția trebuie să fie independentă de orice influență politică, directă sau indirectă”, arată cele trei asociații ale magistraților din România. Acestea atrag atenția că acțiunile președintei Maia Sandu, „din care reiese că urmărește subordonarea politică a justiției din Republica Moldova, sunt de neacceptat”.

La data de 2 septembrie 2020, ca urmare parcurgerii procedurilor legale și constituționale, judecătorul Vladislav Clima a fost numit, prin decret prezidențial, în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. În noiembrie 2020, cu ocazia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, noul președinte al țării vecine, Maia Sandu, a avut un mesaj anticorupție, pro-justiție și pro-valori europene.

 

Demitere pe presupuneri

 

Numai că, la data de 28 mai 2021, fără să i se fi propus de către Consiliul Superior al Magistraturii, Maia Sandu a emis un decret prezidențial prin care, cu de la sine putere, a revocat decretul din 2 septembrie 2020, dispunând încetarea mandatului judecătorului Vladislav Clima, pe motiv că ar fi devenit cunoscute „circumstanțe noi legate de modul de desfășurare a concursului” de selectare și promovare a acestuia în respectiva funcție de conducere”. 

„Decretul de revocare nu are nicio legătură și nu este întemeiat în vreun fel pe deficiențe grave ale modului în care judecătorul și-ar fi desfășurat activitatea după numirea în funcție, ci este susținut de către președinta Maia Sandu doar pe presupuse noi descoperiri făcute cu privire la desfășurarea concursului din luna iulie 2020, la aproape zece luni după respectivul concurs”, subliniază cele trei asociații în comunicatul comun semnat de Asociația Magistraților din România, de Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și de Asociația Procurorilor din România.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri