Contrar părerii populare, colesterolul nu provine doar din alimentație. Ficatul este principalul producător de colesterol din organism, acesta fiind vital pentru funcționarea normală a corpului.
Colesterolul face parte din membrana celulelor, ajută la producerea hormonilor sexuali și este implicat în procesul de digestie.
Medicul francez clarifică și mitul „colesterolului bun și rău", explicând că există de fapt o singură moleculă de colesterol, diferența fiind făcută de modul în care aceasta este transportată în organism.
Transportatorul „bun" (HDL) duce colesterolul în exces la ficat pentru eliminare, în timp ce transportatorul „rău" îl răspândește pe artere, putând cauza probleme cardiovasculare.
„Colesterolul devine periculos doar când este în exces în organism. Poate bloca arterele și provoca stop cardiac sau accident vascular cerebral", avertizează Dr. Valinducq.
El recomandă testarea regulată a nivelului de colesterol, în special pentru bărbații peste 40 de ani și femeile peste 50 de ani.
(sursa: Mediafax)