Jurnalul.ro Ştiri Justitie MAI: mai mulți polițiști, mai puțină carte 

MAI: mai mulți polițiști, mai puțină carte 

de Diana Scarlat    |   

Numărul de absolvenți ai școlilor de poliție se va dubla, de la 1.400-1.500, la 3.000, prin scurtarea perioadei de școlarizare la jumătate, de la doi ani, la un an. Decizia luată de ministrul de Interne, Carmen Dan, ar trebui să rezolve problema gravă a deficitului de personal din Poliție, care a ajuns la peste 20.000 de oameni. Încadrările din sursă externă vor fi excepții, după ce s-au constatat mai multe nereguli în legătură cu această măsură. 

Cei circa 80.000 de polițiști care lucrează în diverse direcții ale Ministerului de Interne reprezintă doar 80% din numărul necesar. Deficitul de 20.000 de angajați în poliție își are originea în perioada 2003-2004, în perioada imediat următoare făcându-se primele încadrări din sursă externă în Poliție. Tot atunci au apărut și primele probleme, după ce s-a constatat că de la biroul la care s-au verificat dosarele au apărut erori, astfel încât au ajuns în secțiile de Poliție infractori, oameni care aveau cazier. Deși situația nu s-a rezolvat, în anul 2011, când deja exista un deficit de circa 10.000 de oameni, o răzbunare politică a dublat acest deficit. „Întregul sistem s-a dezechi­librat în 2011, atunci când au fost disponibilizări masive în Poliție. Deși în 2011 era deja deficit de personal, a fost o răzbunare politică, după acel miting al polițiștilor, care a ajuns la Cotroceni (și s-a scandat celebrul slogan „Ieși afară, javră ordinară” - n.n.), iar atunci s-au mai disponibi­lizat 10.000 de oameni. Acum am ajuns la situația în care mai avem nevoie de 10.000 de polițiști în mediul urban și alți 10.000 în mediul rural”, explică Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Nați­onal al Polițiștilor și Persona­lului Contactual (SNPPC). Tot în 2011, deși deficitul de personal a ajuns la 20.000 de oameni, toți absolvenții școlilor de poliție au fost lăsați fără locuri de muncă. Studiile rapide, mai bune decât sursa externă 
Măsura propusă acum de ministrul de Interne este criticată de unii și lăudată de alții, dar pare a fi singura posibilitate de a aduce în sistem oameni cât de cât pregătiți, nu cu trei luni de școală de poliție, cât fac cei intrați prin încadrări directe, din sursă externă. Ideea reducerii peri­oadei de școlarizare vine de la sindicate. Dumitru Coarnă propunea chiar o școală de șase luni, egală pentru toți, atât pentru cei care acum sunt elevi ai școlilor de poliție, cât și pentru cei veniți din sursă externă. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri