Jurnalul.ro Ştiri Externe Maia Sandu îl acuză pe Stoianoglo că este un "cal troian";candidatul socialiştilor se declară "susţinător ferm al integrării europene"

Maia Sandu îl acuză pe Stoianoglo că este un "cal troian";candidatul socialiştilor se declară "susţinător ferm al integrării europene"

de Redacția Jurnalul    |   

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a ridiculizat, duminică, într-o dezbatere electorală, pe contracandidatul său din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc la 3 noiembrie, socialistul Alexandr Stoianoglo, spunând despre acesta că este doar un "cal troian", "un om prin care alţii vor să conducă ţara", în timp ce fostul procuror general s-a declarat un "susţinător ferm al integrării europene".

Sandu a afirmat în confruntarea desfăşurată la Palatul Republicii că Stoianoglo este "folosit" de indivizi şi grupări care vor să revină la putere în Republica Moldova şi care utilizează "bani trimişi în ţara noastră pentru a destabiliza ţara, pentru a aduce dezbinare şi conflict aici, acasă".

"Aş vrea ca azi, aici, pe această scenă să fie un candidat cu care să dezbat serios problemele şi soluţiile pentru Moldova. Din păcate, pe această scenă avem un cal troian, un om prin care alţii vor să conducă ţara. Eu sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om. Niciun moldovean nu vrea să fie condus de către cei care au furat statul şi cetăţenii, de cei cu care noi am luptat şi am reuşit să îi alungăm de la putere", a afirmat preşedinta în exerciţiu.

"Acum, ei au reuşit să găsească o faţadă după care se ascund ca să revină la putere şi să controleze din nou resursele statului. Aceşti oameni sunt folosiţi. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare este folosită de forţe, de interese regionale şi mai mari. Banii alocaţi în această campanie nu sunt ai lui Şor, ai lui Platon, ai lui Dodon, sunt bani veniţi din altă parte, bani trimişi în ţara noastră pentru a destabiliza ţara, pentru a aduce dezbinare şi conflict aici, acasă", a mai spus ea.

Potrivit Maiei Sandu, "noi ştim cine se ascunde în acest cal troian. Ştim că se ascunde Platon, Şor, Dodon, dar nu ştim cine sunt ceilalţi".

"Această dezbatere nu este despre mine şi Alexandr Stoianoglo, această dezbatere este despre două alternative diferite de dezvoltare pentru ţara noastră. Este alegere între dezvoltare şi stagnare, alegere între deschidere şi izolare, este alegere între stabilitate şi destabilizare. Alegerea este importantă pentru viitorul nostru. Ce ţară ne dorim? Cine vrem să ia decizii importante pentru ţara noastră? Aceste lucru trebuie să le clarificăm în această dezbatere", a fost mesajul către alegători al Maiei Sandu, exprimat în debutul dezbaterii, care s-a desfăşurat fără moderator.

În ceea ce-l priveşte, Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), a subliniat că este un "susţinător ferm al integrării europene" a ţării. El a declarat că îşi doreşte "transformarea Moldovei într-un furnizor activ de pace şi de securitate în regiune".

"Stimaţi concetăţeni, cred că platforma mea electorală e deja bine cunoscută de către alegători. Oprirea exodului populaţiei, implementarea programului 'Revenirea demnă', modernizarea europeană a Moldovei în economie, în infrastructură în educaţie şi sănătate, garantarea drepturilor cetăţeneşti, transformarea Moldovei într-un furnizor activ de pace şi de securitate în regiune", a afirmat Stoianoglo.

"E ceea ce voi face eu, dar astăzi dumneavoastră trebuie să ştiţi ce nu voi face eu. Ca persoană care a fost implicată în negocierile privind liberalizarea regimului de viză pentru Europa, pentru cetăţenii noştri, garantez că graniţele, hotarele vor rămâne deschise. Ca om al legii, şi doar al legii, promit că în Moldova nu vor exista presiuni împotriva oponenţilor, monopol politic de partid şi nici uzurparea justiţiei prin tot felul de consilii şi comisii excepţionale", a adăugat el.

Declarându-se "susţinător ferm al integrării europene", Stoianoglo i-a propus contracandidatei sale "să semnăm în zilele următoare o declaraţie comună privind garantarea ireversibilităţii cursului de integrare europeană a Republicii Moldova".

"Indiferent de cine va câştiga, acest parcurs dificil al modernizării, al libertăţii, al dreptăţii trebuie să continue", a susţinut candidatul PSRM.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri