Jurnalul.ro Editoriale Maria Tănase, vocea nemuritoare a României

Maria Tănase, vocea nemuritoare a României

de Florian Saiu    |   

Năbădăioasa Maria s-a născut la 25 septembrie 1913 în mahalaua Cărămidarilor din București (cartierul Tineretului din zilele noastre), fiind al treilea copil al florarului Ion Coandă Tănase. La 8 ani debuta pe scena căminului cultural din Calea Piscului, la serbarea de sfârșit de an a Școlii primare nr. 11, Tăbăcari. De atunci înainte, viața ei, expusă mai jos în câteva crochiuri îndrăznețe, s-a împletit definitiv cu muzica.

1. La 15 ani, Maria Tănase s-a înscris la concursul Miss România, unde nu a avut succes, picând proba costumelor de baie!

2. În 1929, puștoaica Maria s-a îndrăgostit de un medic cu care a rămas însărcinată, însă acesta a ajutat-o să întrerupă sarcina, o intervenţie care i-a marcat existenţa şi care, se spune, i-a răpit pentru tot restul vieţii fericirea de a avea un copil.

3. Un an mai târziu, Maria Tănase se angaja casieriţă la un birt, unde obişnuia să şi cânte, fiindu-i descoperit talentul de către publicistul şi regizorul de teatru Sandu Eliad, primul ei protector şi iubit;

4. A fost Maria Tănase spioană? Istoricul Stejărel Olaru, autorul unei biografii spectaculoase a muzicienei („Maria Tănase. Artistul, omul, legenda”, Editura Corint, 2019), ne-a mărturisit: „Două scenarii continuă să circule despre ea şi relația pe care a avut-o cu lumea intelligence-ului din perioada războiului, amândouă indicând situații în care Maria Tănase a jucat rolul de agentă. Cea mai larg răspândită este teoria potrivit căreia artista ar fi plecat în 1941 la Istanbul din însărcinarea lui Eugen Cristescu, şeful Serviciului Secret de Informații, turneul găzduit la Restaurantul Taksim fiind acoperirea unei misiuni”. Și al doilea scenariu? „A doua teorie afirmă că Maria Tănase şi Eugen Cristescu ar fi avut o relație amoroasă, Cristescu folosind-o într-o serie de activități, precum schimburi de informații cu anumiți diplomați americani”, a punctat Stejărel Olaru. Concluzia? „Nu cred că Maria Tănase a fost o agentă recrutată de Serviciul Secret de Informații, ci mai degrabă o colaboratoare directă a conducătorului instituției, Eugen Cristescu, cu care a întreținut de altfel o relație personală şi intimă”.

5. Între 1953 şi 1961, Maria Tănase a înregistrat 24 de albume, din care patru în limba franceză.

6. Femeie sofisticată, Maria Tănase era poreclită în epocă „Iarba fiarelor”, pentru că putea deschide orice ușă guvernamentală indiferent de greutatea politicianului din spatele ei.

7. În 1960, cum nu a putut avea copii, Maria Tănase a „adoptat” o tânără cântăreaţă din Banat, pe nume Minodora Nemeş, în vârstă de 17 ani, pe care o numea „fata mea”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

8. La începutul primăverii lui 1963, aflată în turneu cu „Taraful Gorjului” la Hunedoara, Mariei Tănase i s-a făcut rău pe scenă, iar după analize amănunțite s-a descoperit că suferea de cancer pulmonar. La 22 iunie 1963, la ora 14:10, vocea Mariei avea să se stingă. Cântecele ei au rămas însă nemuritoare.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri