Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marile companii, mai bogate, dar debusolate

Marile companii, mai bogate, dar debusolate

de Adrian Stoica    |   

Companiile mari active în România, care înregistrează venituri de peste un milion de euro, au înregistrat o evoluţie foarte bună în ultimul deceniu, însă manifestă o atitudine conservatoare în ultimul an. Acest comportament a fost dictat de lipsa de predictibilitate pe termen lung provocată de modificările dese ale taxării muncii şi a profiturilor, de creşterea inflaţiei şi majorarea dobânzilor, precum şi de instabilitatea politică, potrivit unei analize publicată de preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

În aceste condiţii, companiile au preferat să-şi amâne proiectele de investiţii pe termen lung în aşteptarea unui cadru macroeconomic mai stabil.
Deşi reprezintă doar 4% din totalul mediului de afaceri, aceste firme concentrează 84% din totalul veniturilor înregistrate de toate companiile active în România, 61% din totalul locurilor de muncă, şi 74% din nivelul activelor imobilizate corporale. "Concluzionând, companiile mari active în România au înregistrat o evoluţie foarte bună în ultimul deceniu: nivelul consolidat al veniturilor, profiturilor şi numerarului aproape că s-a dublat, creanţele sunt colectate mai rapid, iar stocurile sunt mult mai diversificate decât media înregistrată la nivelul mediului de afaceri. În ciuda acestei evoluţii favorabile dezvoltării, companiile mari manifestă o atitudine conservatoare în ultimul an. (...)Analizând evoluţia companiilor mari din ultimul deceniu prezentată în acest articol, concluzionez faptul că cei bogaţi s-au îmbogăţit şi mai mult, dar sunt mai debusolaţi şi conservatori în ultima perioadă", susţine Guda.

 Polarizarea prin concentrarea veniturilor în rândul firmelor mari reflectă diminuarea păturii de mijloc şi scăderea competitivităţii generale a mediului de afaceri activ în România


De asemenea, companiile cu venituri peste un milion de euro înregistrează la finalul anului 2017 o cifră de afaceri medie de 0,49 milioane de lei pentru fiecare angajat, aproape dublu faţă de nivelul înregistrat la finalul anului 2008, respectiv 0,24 milioane de lei.


46 miliarde de lei a fost venitul net consolidat obţinut de companiile cu venituri de peste un milion de euro

 

 

Subiecte în articol: companii mari
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri