Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Marile riscuri și complicații ale diabetului

Marile riscuri și complicații ale diabetului

de Diana Scarlat    |   

Diabeticii au o situaţie specială din punct de vedere neurologic. Stresul declanşează, apoi agravează diabetul şi toate celelalte complicaţii cauzate de această boală. Pericolul de accident vascular cerebral este mult mai mare pentru un diabetic, iar neurologii recomandă mult sport şi relaxare, atât pentru prevenirea afecțiunii, cât și pentru   tratare, după declanșare. În România sunt înregistraţi peste 800.000 de diabetici, numărul cazurilor fiind în creştere cu peste 20.000 de la un an la altul. Stresul este factorul declanşator al bolii şi al agravării ei rapide.

 

În urma monitorizării a sute de pacienți, în ultimii 15 ani, specialiștii în neurologie care au studiat evoluția persoanelor ce suferă și de diabet au ajuns la concluzia că aceștia au așa-numitul sindrom metabolic, în care sunt incluse și hipertensiunea, obezitatea și alţi factori care, printre altele, afectează și inima. Evoluţia bolii poate produce o combinaţie de insuficienţă cardiacă, tulburare de circulaţie periferică, tulburare a micilor vase care hrănesc pielea și, ca urmare, o tulburare în structura pielii. Diabetul crește și riscul de accident vascular cerebral (AVC), unul dintre cele mai mari pericole pentru omul contemporan, mereu obosit, stresat și care alege un stil de viață nesănătos. Preocupările neurologilor români sunt tot mai concentrate pe cercetarea știinţifică de top, pentru reducerea riscurilor de AVC.

 

Stilul de viață, ca remediu natural

Un diabetic trebuie să știe că poate evita complicaţiile, în special pe cele neurologice, dacă își alocă mult timp pentru activităţi în aer liber, relaxante, care să elimine stresul. Trebuie să stea mult la aer și să facă lucrurile care-i plac, spun specialiștii în neurologie. „Riscul de a se scleroza vasele de sânge este de cel puţin trei ori mai mare la diabetici decât la celelalte persoane. Depinde și de structura genetică a fiecăruia, însă nu a aflat încă nimeni în ce constă aceasta. Diabetul produce o ateroscleroză prematură. Vasele unui diabetic se deteriorează mult mai repede, din multiple motive, legate de tulburările metabolice pe care le produce boala. Fumatul este cel mai puternic factor de risc pentru ateroscleroză. Ar trebui să evite stresul la locul de muncă, dar ar putea face activitate sportivă susţinută, de lungă durată – jogging, înot, badminton, tenis, nu exerciţii de forţă, pe termen scurt”, explică neurologul german de origine română, Dana Boering.

 

Vasele unui diabetic se deteriorează mult mai repede, din multiple motive, legate de tulburările metabolice pe care le produce boala. Dana Boering, neurolog german de origine română

Subiecte în articol: diabet
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri