Jurnalul.ro Ştiri Social Medic: „Duduie campania de vaccinare acum. Să vedem cât o s-o țină”

Medic: „Duduie campania de vaccinare acum. Să vedem cât o s-o țină”

de Monica Cosac    |   

În ultimele zile, în România au fost înregistrate noi recorduri în campania de vaccinare anti-COVID: cei mai mulți oameni vaccinați în 24 de ore și cei mai mulți oameni care s-au prezentat la centrele de imunizare pentru prima doză de vaccin. O parte dintre ei a înțeles că riscurile bolii sunt incomparabil mai mari decât riscurile vaccinării, însă mulți au făcut-o de frică: unii, că nu vor mai fi primiți la locul de muncă, alții – speriați de sutele de vieți pierdute zilnic sau chiar de moartea unor lideri locali. Medicii de familie le reamintesc oamenilor că se pot vaccina și în cabinetele lor.

 

Peste 128.000 de români au fost vaccinați în cursul zilei de vineri, acesta fiind cel mai mare număr de persoane imunizate în 24 de ore de la debutul campaniei de vaccinare, conform datelor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Iar sâmbătă s-a înregistrat un nou record al vaccinărilor cu prima doză: peste 91.000 de români și-au început schema de imunizare în doar 24 de ore.

În Capitală, aproape jumătate din totalul dozelor administrate au fost în cadrul Maratonului vaccinării pentru viață, organizat în perioada 22-25 octombrie, cu sprijinul UMF „Carol Davila”.

Arafat: E soluţia să nu ajungi pe un pat ATI

La maratonul de vaccinare din Bucureşti a participat, ieri, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care le-a mulţumit tuturor care au ales să se vaccineze.

Potrivit acestuia, vaccinarea este soluţia optimă de a evita să ajungi pe un pat de terapie intensivă sau să îţi pierzi viaţa. „Fiecare persoană contează, fiecare poate contribui (...). Vaccinarea este soluţia optimă de prevenire şi de a evita să ajungi pe un pat de terapie intensivă sau să îţi pierzi viaţa. Restricţiile sunt impuse pentru că până acum nu ne-am vaccinat destui”, a spus Arafat, apreciind că toată lumea trebuie să se implice în campania de vaccinare.

„Am deschis cabinetul și sâmbătă”

Nu doar maratonul a contribuit la numărul mare bucureșteni vaccinați în acest weekend, ci și unii medici de familie, care au deschis cabinetele medicale și în weekend. „Am făcut o excepție și am deschis cabinetul și sâmbăta câteva ore, doar pentru vaccinare. Știu mai mulți colegi prin țară care fac asta frecvent, mai ales în mediul rural”, spune dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), care are la cabinet vaccinul într-o singură doză - Johnson&Johnson: „Pentru moment n-are nevoie de a doua doză și asigură protecție în doar 10 zile de la vaccinare. Stă în frigider obișnuit mult timp fără probleme. N-am avut nicio reacție alergică sau altfel de reacție importantă. Adrenalina a stat la locul ei. 407 persoane s-au vaccinat până acum la mine la cabinet”.

Festivismul vaccinării nu acoperă cozile de dricuri

Însă cele mai bine de patru luni de relaxare, în care foarte multe centre de vaccinare au fost închise pentru că stăteau goale, nu pot fi recuperate în cele câteva zile cu cozi la vaccinare.

„Este minunat că televizorul este plin acum de cozile de la vaccinare şi mesajele medicilor. Festivismul acesta n-ar trebui să acopere însă cozile de ambulanțe de la UPU, cozile de dricuri de la morgă şi armata de preoți şi ​gropari care nu mai prididesc cu înmormântările. Nici lacrimile celor care vor trăi mult timp de acum încolo cu traumele lor, adesea doar de ei ştiute. Da, duduie campania de vaccinare acum. Aşa cum duduia şi economia. Să vedem cât o s-o țină, dacă mai continuăm să luăm deciziile ca până acum”, a scris dr. Zoițanu, pe pagina sa de Facebook.

 

Europa de Est, epicentrul pandemiei de COVID-19

Deși are doar 4% din populația lumii, estul Europei reprezintă 20% din numărul de cazuri noi raportate la nivel global. Numărul cazurilor de coronavirus înregistrate oficial în această regiune a lumii, lovită de cel mai grav val al pandemiei, a trecut de 20 de milioane, potrivit calculelor făcute și publicate ieri de Reuters. Țările din această zonă au, pe de altă parte, și cele mai mici rate de vaccinare din Europa (mai puțin de jumătate din populație primind prima doză), însă sunt fruntașe la mortalitate. Trei dintre primele cinci țări din punctul de vedere al numărului de noi decese COVID-19 sunt din estul Europei: Rusia, Ucraina și România.

Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, acum, pe măsură ce valul de infecții cu coronavirus se intensifică, în mulți est-europeni se duce o luptă interioară între sfidare și regretul că nu s-au vaccinat.

La nivelul Uniunii Europene, Bulgaria şi România au cele mai scăzute rate de vaccinare anti-COVID, ca urmare a gradului ridicat de răspândire a teoriilor conspiraţiei şi a neîncrederii populaţiei în autorităţi. Doar 33% din români şi 24% din bulgari s-au vaccinat complet.

 

Țările din Europa de Est au și o altă problemă: neîncrederea în sistemul sanitar. Cel puțin o persoană din trei din țările estului UE nu are încredere în sistemul de sănătate, în timp ce la nivelul blocului comunitar media este de 18%.

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri