Două medicamente noi, unul pentru tratarea hepatitei şi altul pentru cancer, vor fi introduse pe lista de compensate, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi critică „lentoarea” cu care se iau decizii în Sănătate şi spun că mai multe medicamente „care pot face diferenţa între viaţă şi moarte” şi care sunt deja disponibile pe piaţa din România ar trebui introduse în această hotărâre de Guvern, pentru tratamentul gratuit al pacienţilor.
Pacienţii români cu afecţiuni grave – precum: artrita reumatoidă, limfom Hodgkin, mielomul multiplu, atrita psoriazică, boala Crohn şi boala ulcerativă – nu pot beneficia de tratamente inovative, deşi noile terapii au fost aprobate de Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
Reprezentantul Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, afirmă că, pentru ca bolnavii să aibă acces la aceste terapii, acestea ar trebui introduse de guvernanţi pe lista de medicamente compensate şi gratuite. Cu toate acestea, nu au fost cuprinse în proiectul privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului 720/2008 pentru aprobarea Listei medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală.
„Nu mi – am format nicio iluzie privind accesul la medicamentele pe care noi le-am reclamat că ar fi trebuit introduse în această hotărâre de Guvern, deoarece ele au trecut de evaluarea Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale fără niciun fel de criteriu, adică ar fi trebuit să intre necondiţionat în această HG. Din păcate, sunt şase patologii care ar fi avut nevoie de aceste medicamente care pot face diferenţa între viaţă şi moarte, unele dintre ele mult mai ieftine decât cele care se compensează la ora actuală”, a spus Cezar Irimia, în cadrul unei dezbateri organizate de Ministerul Sănătăţii. Potrivit acestuia, sistemul de sănătate este subfinanţat, iar „introducerea de noi medicamente nu a fost decât o chestiune politică populistă”. „Deciziile vor fi luate cu greutate, iar această lentoare a deciziilor nu face decât victime”, a mai spus Irimia.
Cezar Irimia, preşedintele APCR, avertizează: „Avem medicamente, dar nu avem acces, lucrurile sunt neclare în teritoriu. Nu s-a luat nicio măsură în acest sens, de aceea nu avem încredere în politicile existente ale Ministerului Sănătăţii. Tot o amânare, tot o promisiune, iar noi murim cu zile.”
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii promit că medicii vor avea la dispoziție şi protocoale de prescriere a medicamentelor nou introduse pe lista de compensate.