Jurnalul.ro Cultură Carte Miercuri, 21 noiembrie, exclusiv cu Jurnalul. "Henri Coandă. Dosarele secrete ale unui Leonardo da Vinci modern"

Miercuri, 21 noiembrie, exclusiv cu Jurnalul. "Henri Coandă. Dosarele secrete ale unui Leonardo da Vinci modern"

Unul dintre cei mai mari savanţi români are, bineînţeles, o poveste fabuloasă. Jurnalul vă oferă miercuri, 21 noiembrie, cartea "Henri Coandă. Dosarele secrete ale unui Leonardo da Vinci modern", cu dezvăluri inedite despre părintele avionului cu reacţie.

Henri Coandă este considerat părintele avionului cu reacție, pe care l-a experimentat pentru prima oară în 1910, lângă Paris, și, descoperitorul efectului care îi poartă numele și a revoluționat aeronautica. S-a născut pe 7 iunie 1886, la București, fiu al generalului Constantin Coandă (prim ministru în 1918) și al al franțuzoaicei Hayda Danet. A studiat la Liceul Sf. Sava, dar faptul că era amenințat cu corigența la matematică l-a făcut pe tatăl său să-l mute la Liceul Militar din Iași, pentru o educație mai severă. Şi-a continuat studiile la Școala de Artilerie din București, iar apoi a pleacat în Germania la Technische Hochschule din Charlottenburg, unde și-a obținut doctoratul. În 1906, la Paris, se înființează Școala Superioară de Aeronautică, la care Coandă se înscrie și o absolvă ca șef de promoție. Lucrează apoi la marele inginer francez Gustave Eiffel…

Cel mai mare mister legat de invenţiile sale este mitul laserul lui Coandă, care a circulat pe vremea lui Ceauşescu. Iată ce se spune că s-a întâmplat: în perioada 20-21 august 1968, o coaliţie militară formată din Uniunea Sovietică, RDG, Polonia, Ungaria şi Bulgaria a invadat Cehoslovacia. Forţele folosite în intervenţie au fost impresionante: peste 5.000 de tancuri şi peste 200.000 de soldaţi. România a criticat vehement intervenţia armată din Cehoslovacia. Aparent nu doar Cehoslovacia ar fost ţinta unei invazii, ci şi România. Prin urmare, la încercarea de intrare pe teritoriul românesc a tancurilor sovietice, s-a scos de la naftalină o armă secretă, numită ulterior „laserul lui Coandă”. Nu se cunosc detalii precise ale acestei poveşti, fiind transmisă, ca telefonul fără fir, de la o generaţie la alta. Laserul a distrus câteva tancuri, iar România nu a mai fost invadată de tancurile ruseşti. Mitul cu „laserul lui Coandă” a fost probabil întărit şi de faptul că renumitul inventator s-a întors să lucreze, în România, în primii ani ai regimului Ceauşescu. Dar şi de un martor, Tatian Miuţă, unul dintre cei peste 300 de cursanţi ai Şcolii de ofiţeri nr. 7 în anii aceia: "Am participat la un experiment spre Braşov, când am observat cum arma cu laser a distrus un tanc care se transformase într-un morman de fier vechi. Două zile ne-au vuit urechile. Atunci, a fost pentru prima dată în lume când a fost folosită arma cu laser, armă inventată de Coandă. Preşedintele Nixon a venit la scurt timp după aceea într-o vizită în România, auzind de puterile acestei arme. De atunci, nici că am auzit de ea. Era un experiment. Cu doar câteva zile, arma fusese folosită undeva la graniţă”, a mărturisit Tatian Miuţă în urmă cu doi ani.

Iată ce subiecte mai puteţi citi în carte:

- Copilăria și adolescența unui corijent la matematică

- Un șef de promoție angajat de Gustave Eiffel

- Ce s-a întâmplat cu cele peste 100 de hectare de pământ ale lui Henri Coandă şi de ce a fost profanat mormântul familiei sale.

- De ce stau uitate în depozite sute de schiţe ale invenţiilor marelui savant.

- Despre timp, narcise și buruieni - ultimul interviu al lui Henri Coandă.

- De ce au oprit francezii realizarea uzinei de desalinizare a apei marine, inventată de Henri Coandă.

- Secretele unui savant genial, părintele farfuriei zburătoare și al „apei vii”.

Nu rata volumul "Henri Coandă. Dosarele secrete ale unui Leonardo da Vinci modern", care apare cu Jurnalul de miercuri, 21 noiembrie 2018, la preţul special de 14,9 lei ziar+carte.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri