Mii de soldați saudiți au fost capturați și mulți alții, uciși, după un atac de amploare organizat la granița dintre Yemen și Arabia Saudită, susțin rebelii yemeniți houthi, citați de BBC. Potrivit purtătorului de cuvânt al rebelilor, trei brigăzi saudite s-au predat în apropierea orașului saudit Najran. Ofensiva din week-end a fost cea mai importantă acțiune de acest fel de la izbucnirea conflictului, a afirmat aceeași sursă.
Purtătorul de cuvânt al rebelilor houthi, colonelul Yahiya Sarea, a declarat că forțele saudite au înregistrat „pierderi enorme de vieți și de tehnică militară”. Prizonierii urmau să fie ieri încolonați și prezentați la televiziunea „Al Masirah”, controlată de rebeli. Noul atac are loc după ce, pe 14 septembrie, insurgenții houthi au revendicat un raid cu drone asupra unor instalații petroliere din Arabia Saudită, soldat cu scăderea la jumătate a producției saudite de petrol, reprezentând 6% din exporturile mondiale. Raidul a afectat serios piața globală de petrol. Arabia Saudită, susținută de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, au atribuit însă atacul Iranului, marele sponsor al rebelilor houthi. Cu numai o săptămână în urmă, insurgenții anunțau că intenționează să pună capăt tuturor atacurilor împotriva Arabiei Saudite, într-o iniţiativă de pace menită să oprească un conflict ce durează de aproape cinci ani. Potrivit liderului houthi Mehdi Machat, citat de „Al Masirah”, inițiativa ar fi urmat să ducă „la încetarea vărsării sângelui yemeniților și realizarea unei amnistii generale”.
Un conflict sângeros, internaționalizat
Unul dintre cele mai sărace state arabe, Yemenul se află, încă din 2014, într-un sângeros război civil, care, între timp, s-a internaționalizat. În 2015, gruparea houthi a preluat controlul asupra capitalei, orașul Sanaa, forțându-l pe președintele țării, Abdrabbuh Mansour Hadi, să plece în exil, alături de membrii cabinetului său. Insurgenții șiiți au fost și sunt susținuți de către Iran. De cealaltă parte, pentru a recâștiga terenul pierdut, trupele loialiste au apelat la o coaliție arabă, formată din zece state și condusă de Arabia Saudită, care a început contraatacul în martie 2015. Forțele coaliției lansează raiduri aeriene aproape zilnic, în timp ce rebelii atacă deseori teritoriul saudit cu rachete. Războiul civil a declanșat unul dintre cele mai mari dezastre umanitare din istoria omenirii. Aproximativ 80% din populație, adică peste 24 de milioane de persoane, solicită asistență umanitară sau protecție, inclusiv 10 milioane de oameni care se bazează pe ajutoare alimentare ca să supraviețuiască. Potrivit estimărilor ONU, peste 70.000 de oameni au fost uciși, începând din 2016, în conflictul din Yemen. Concomitent, susține Agenția ONU pentru copii (UNICEF), două milioane de copii yemeniți nu sunt școlarizați, dintre care aproape o jumătate de milion a abandonat şcoala încă de la escaladarea conflictului, în martie 2015.
„După toate aparențele, luptătorii houthi, de origine șiită, s-ar putea alinia la strategia militară a unor grupări insurgente, precum Hezbollah, din Liban”.
Michael Knights, expert american în conflictul din Yemen