Noul secretar de stat american Mike Pompeo a sosit vineri la Bruxelles, la o zi după ce a depus jurământul pentru noua sa funcţie, pentru convorbiri cu aliaţii cheie din Europa privind agresiunea rusească sporită şi căile de întărire a NATO, relatează Reuters.
Pompeo, fost şef al CIA şi fost ofiţer de armată, care a făcut parte din Congres în tabăra republicană, este considerat drept un susţinător loial al preşedintelui Donald Trump cu opinii belicoase despre lume.
Înainte de confirmarea sa în funcţie, ce a avut loc joi, Pompeo era deja implicat în diplomaţia americană, deşi aceasta va fi prima dată când participă la o reuniune a NATO, organizaţia înfiinţată pe apărarea colectivă împotriva ameninţării din partea fostei Uniuni Sovietice.
La reuniune, ce precede summitul din iulie al liderilor din ţările NATO, se va discuta despre agresiunea Rusiei în Ucraina, Georgia şi Siria, precum şi planurile pentru o securitate sporită de-a lungul frontierei sudice a Europei, a declarat presei un oficial din Departamentul de Stat al SUA.
Mike Pompeo va insista totodată pe lângă membrii alianţei să-şi mărească bugetele militare pentru a atinge ţinta de 2% din PIB pentru apărare anual până în 2024, potrivit oficialului.
Trump l-a trimis pe Pompeo în Coreea de Nord în urmă cu trei săptămâni pentru a se întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, înainte de un summit cu preşedintele SUA consacrat abordării programului nuclear al Phenianului.
La plecarea sa din Washington joi, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că turneul lui Pompeo include de asemenea vizite în Arabia Saudită, Iordania şi Israel, la sfârşitul acestei săptămâni.
El va trebui să abordeze imediat o serie largă de probleme internaţionale presante, inclusiv conflictele ce durează de mult timp în Siria, Afganistan, precum şi agresivitatea rusească.
Washingtonul cooperează totodată cu aliaţii săi europeni Franţa, Germania şi Marea Britanie pentru înăsprirea acordului privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015, o chestiune ce se aşteaptă să fie discutată la Bruxelles.
Pompeo s-a opus, când era membru în Congres, acordului cu Teheranul. El sugera cândva ca răspunsul la programul nuclear iranian, despre care Teheranul a susţinut întotdeauna că are doar obiective paşnice, să fie cu 2.000 de atacuri cu bombă.
În cursul audierii pentru confirmarea sa în funcţie, Pompeo a afirmat că este deschis mai degrabă întăririi, decât spulberării, acordului, despre care Occidentul consideră că este esenţial pentru a împiedica Teheranul să obţină bomba nucleară.
Noul şef al diplomaţiei americane va discuta, de asemenea, în cursul vizitelor sale în Orientul Mijlociu, despre acordul privind programul nuclear iranian şi influenţa regională a Iranului în ţări precum Yemen şi Siria.