Jurnalul.ro Ştiri Externe Militant palestinian, împuşcat mortal de militari israelieni, în Cisiordania

Militant palestinian, împuşcat mortal de militari israelieni, în Cisiordania

Un militant islamist palestinian a fost împuşcat mortal, vineri, în Cisiordania, în timp ce încerca să atace militari israelieni cu un cuţit, anunţă armata israeliană, conform cotidianului The Times of Israel şi site-ului Ynetnews.com.

Incidentul a avut loc în zona Gitai Avishar, în apropierea coloniei evreieşti Ariel, în nordul Cisiordaniei. "Un palestinian a fost adus cu o maşină la intersecţia Gitai Avishar. Teroristul a coborât având asupra sa un cuţit şi a alergat spre o staţie de autobuz în care erau militari şi civili. Militarii au deschis focul spre terorist", a transmis armata israeliană.

Agresorul a fost transportat în stare critică la un spital din orăşelul israelian Petah Tikva, dar nu a putut fi salvat. Armata israeliană cercetează circumstanţele incidentului şi încearcă să depisteze vehiculul care l-a adus pe agresor.

Violenţele s-au amplificat, în ultimele săptămâni, în Cisiordania şi Ierusalim, unde au avut loc o serie de atacuri palestiniene, pe fondul stării de nemulţumire faţă de activităţile israeliene de colonizare.

Politicile Israelului riscă să genereze "o explozie" în Cisiordania, i-a transmis preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în cursul unei conversaţii desfăşurate joi. Liderul palestinian a denunţat activităţile israeliene de colonizare, avertizând asupra amplificării furiei palestinienilor, conform agenţiei de presă Wafa, citată de postul France 24. "Continuarea acestor activităţi israeliene va conduce la o explozie a crizei", i-a spus Mahmoud Abbas lui Vladimir Putin. Rusia este membru al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, alături de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite.

Mahmoud Abbas a vorbit cu Vladimir Putin la două zile după întrevederea pe care a avut-o cu Benjamin Gantz, ministrul israelian al Apărării şi vicepremier. Întâlnirea, care s-a concentrat pe coordonarea măsurilor de securitate în Cisiordania şi pe cooperarea economică israelo-palestiniană, a avut loc în cadrul eforturilor noului Guvern israelian, condus de premierul Naftali Bennett, de îmbunătăţire a relaţiilor cu Autoritatea Palestiniană. Benjamin Gantz i-a prezentat lui Mahmoud Abbas un plan de stimulare a dezvoltării economiei palestiniene, inclusiv o iniţiativă de creditare în valoare de 30 de milioane de dolari. "Această întâlnire a fost ultima şansă înainte de o explozie a furiei şi de a ne găsi într-un punct mort. Este o tentativă serioasă şi îndrăzneaţă de a găsi o direcţie politică", a afirmat Hussein al-Sheikh, ministrul palestinian pentru Afaceri Civile, citat de site-ul Axios.com.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: palestinian ucis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri