Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Economiei a primit aviz favorabil pentru bugetul pe 2018, în comisiile de specialitate reunite

Ministerul Economiei a primit aviz favorabil pentru bugetul pe 2018, în comisiile de specialitate reunite

Bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2018 a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat. 

Astfel, 36 de parlamentari au votat pentru şi 15 împotrivă. 

În cadrul dezbaterilor, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, a declarat că un pachet legislativ important cuprinde Legea minelor, Legea resurselor minerale şi Legea redevenţelor, acesta urmând să intre în sesiunea parlamentară viitoare. 

"Priorităţile strategice ale Ministerului Economiei sunt: dezvoltarea competitivă a industriei, managementul resurselor minerale ne-energetice şi al dezvoltării durabile, implicarea industriei naţionale de apărare în procesele privind înzestrarea armatei şi consolidarea protecţiei consumatorilor, proprietate intelectuală, invenţii şi mărci, protecţia consumatorilor, transportul energiei electrice şi gazelor naturale, infrastructura calităţii şi supravegherea pieţei, în concordanţă cu cerinţele economiei de piaţă şi pentru stimularea iniţiativei operatorilor economici. Un pachet legislativ important, la care Ministerul Economiei este şef de filă, îl reprezintă Legea minelor, Legea resurselor minerale şi Legea redevenţelor. Intenţia noastră este să venim în faţa dvs. cu acest pachet de legi şi sperăm ca, la începutul sesiunii parlamentare, să le avem deja în Parlament. Intenţia mea este de a scoate de sub Transelectrica această bursă de energie electrică (OPCOM, n.r.) şi să fie total independentă, sub Ministerul Economiei", a spus Şimon. 

Acesta a precizat, totodată, că Ministerul Economiei şi Ministerul Apărării Naţionale au semnat un acord pentru construcţia unui transportor în România, iar la momentul actual se aşteaptă un aviz de la autoritatea pentru Concurenţă pentru crearea unei societăţi mixte româno-germane care să se ocupe de această producţie la uzina de la Moreni. 

"Ministerul Economiei împreună cu Ministerul Apărării Naţionale au semnat un acord pentru construcţia unui transportor. Aşteptăm de la Concurenţă dacă putem merge mai departe sau nu cu construcţia transportorului Agilis 8x8, la uzinele de la Moreni, printr-o societate mixtă româno-germană. Ministerul Economiei are alocat pentru industria de apărare un buget de 53.000 lei", a menţionat ministrul Economiei. 

La finele lunii noiembrie, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, declara că România va lansa, până la sfârşitul anului 2019, un prototip al unui transportor blindat flotabil, ce va fi produs la Uzina Mecanică Moreni, în cooperare cu o companie germană. Oficialul a subliniat că transportoarele blindate care vor fi produse la Moreni vor intra în dotarea Armatei Române şi se vor alătura celor 227 de transportoare Piranha care vor fi achiziţionate, în perioada imediat următoare, de statul român. 

Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, Ministerul Economiei are prevăzută o alocare de 355,866 milioane de lei (credite bugetare), în creştere cu 104,88% faţă de execuţia preliminată din 2017. De asemenea, creditele de angajament se ridică la valoarea de 366,666 milioane lei. 

Cheltuielile curente alocate pentru 2018 sunt estimate la 293,510 milioane de lei (din credite bugetare), mai mult cu 71,27% în comparaţie cu anul anterior, în timp ce cheltuielile de personal ajung la 64,080 milioane lei, în creştere cu 34,21% faţă de alocarea din anul anterior. 

Totodată, bugetul prevăzut pentru 2018, din credite bugetare, pentru Bunuri şi Servicii, este de 21,404 milioane lei (+45,38%), iar în ceea ce priveşte proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 - 2020 vor fi alocate 10,359 milioane de lei, cu 277,93% peste valoarea din anul 2017.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri