Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Sănătăţii va demara primul program de screening al cancerului de sân

Ministerul Sănătăţii va demara primul program de screening al cancerului de sân

Programul-pilot de depistare precoce a cancerului de sân, care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 21 milioane euro, va fi demarat la începutul anului viitor. 

Potrivit unui comunicat de presă al MS, programul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de cinci ani şi presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparţinând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediul rural, şomere, grupuri etnice vulnerabile. 

"Cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene - Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, Ministerul Sănătăţii beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe naţionale de screening al cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C şi D, precum şi pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate şi pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte", se arată în comunicat. 

Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord-Vest şi Vest, respectiv Nord-Est şi Sud-Est. 

Ministerul Sănătăţii precizează că din aceste fonduri se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente. 

Programul, care prevede şi acţiuni de educare şi informare a femeilor şi de sprijinire şi consiliere a celor diagnosticate, se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calităţii programelor de screening pentru cancer. 

"Acest program-pilot va furniza ghiduri şi protocoale de testare, diagnostic şi tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical şi va dezvolta infrastructura, astfel încât să putem extinde testarea la nivel naţional. Vom putea, astfel, să furnizăm un program naţional consolidat care să asigure accesul egal şi echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare şi diagnostic de calitate. Dezvoltarea şi consolidarea serviciilor şi intervenţiilor preventive reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătăţii inclusă în Programul de guvernare, în scopul îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei şi a calităţii vieţii", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, citat în comunicat. 

Până la sfârşitul anului 2017, Ministerul Sănătăţii intenţionează finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului colorectal şi pentru programul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular, ce are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin boli cardiovasculare, indică sursa citată. AGERPRES

Subiecte în articol: ministerul sănătăţii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri