Avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii la propunerea de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a produs o falie între autoritatea politică ce conduce Ministerul Justiției și magistrați. Declarațiile ministrului Stelian Ion, care a dezavuat într-o conferință de presă, în termeni duri, decizia plenului CSM din 11 februarie 2021, au primit o replică imediată din partea unor puternice asociații profesionale ale judecătorilor și procurorilor, care cuprind nume prestigioase din magistratură.
Luni, 15 februarie, Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au dat publicității un comunicat comun în care demontează, punct cu punct, afirmațiile și intențiile lui Stelian Ion, care nu respectă decizia CSM.
Tactică securistă
Declarațiile ministrului sunt apreciate de semnatarele comunicatului - Andreea Ciucă, Dana Gîrbovan, Florica Roman, Elena Iordache - ca „eronate și manipulatorii”, contradictorii în timp, ceea ce demonstrează că acesta „folosește subiectul justiției doar ca scop electoral și propagandistic, iar nu pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”. Solicitarea, de către ministrul Justiției, a unor avize repetate pentru desființarea SIIJ reprezintă „o tactică de uzură, de inspirație securistă, conform căreia se repetă aceeași cerere sub diferite pretexte până se obține rezultatul dorit”.
NORMALITATEA ABUZURILOR
Ministrul a afirmat că „este important să readucem normalitatea în sistemul de justiție”. Asociațiile magistraților văd că „normalitatea” la care vrea să reîntoarcă justiția este aceea în care „DNA a cercetat penal și a supravegheat sute de judecători și procurori, cu sprijinul SRI, pe perioade îndelungate de timp, uneori ani de zile, pentru ca în final să se dispună clasarea cauzelor, cu achitarea definitivă a magistraților urmăriți”. Aceeași „normalitate” este aceea în care „judecători și procurori au fost chemați de procurori DNA și obligați să își justifice, în fața acestora, hotărârile pe care le-au luat”.
Înalta Curte, terorizată de DNA
Practicile „normalității” sunt binecunoscute în lumea magistraților. Exemple de judecători chemați la DNA pe parcursul unui dosar în care DNA este parte fac parte din arsenalul metodelor de intimidare. Într-o cercetare abuzivă a patru judecători de la ÎCCJ, DNA a solicitat și verificat 2.166 de hotărâri(!!) și a audiat 15 martori, judecători ai instanței supreme. Procurorii DNA de la Oradea, un alt „cuib de elită”, au deschis dosare penale judecătorilor ca să „le bage frica în oase”, potrivit unor înregistrări care au scandalizat opinia publică în 2018.
Program de guvernare împotriva justiției?
Ministrul Stelian o ține morțiș cu desființarea SIIJ, pentru că acest punct este în programul de guvernare. Cum apreciază organizațiile profesionale ale magistraților această insistență? „Folosirea acestui argument nu face decât să confirme că tema justiției este una exploatată intens electoral, o armă utilă în bătălii politice, fără a exista vreo intenție de a analiza problemele reale, destule și urgente, cu care se confruntă sistemul judiciar și de a veni cu soluții la acestea”.
Așadar, programul de guvernare, program eminamente politic, prevalează în mod absolut asupra argumentelor ce stau la baza hotărârilor CSM, singurul organism îndrituit constituțional să garanteze independența justiției. „Sfidarea avizului CSM demonstrează, încă o dată, determinarea ministrului Stelian Ion de a controla politic justiția”, subliniază comunicatul citat. Introducerea în dezbatere a unei false probleme, cum ar fi o așa-zisă superimunitate, cerută de unii membri ai CSM, are tot un rol manipulator, termenul în sine fiind non-juridic. Asociațiile profesionale nu cer superimunități, ci „garanții de imparțialitate și independență, în acord cu documentele europene pentru a nu mai fi expuși niciunei presiuni din interiorul sau exteriorul sistemului, atunci când iau decizii”.
AVOCATUL DNA
Ministrul a declarat că „are încredere în DNA”, arătându-se vexat că parchetul anticorupție a fost intens și nedrept atacat în ultimii ani. Desigur că „încrederea” este o percepție personală, dar aceasta nu poate să ascundă o realitate factuală . „Există acum numeroase mărturii publice și documente despre modalitatea abuzivă în care DNA și-a derulat anchetele penale în perioada triumfalistă a instituției. Hotărârea Plenului CSM nr 225/2019 prezintă în cifre seci, statistice abuzurile de neadmis comise de DNA în contra judecătorilor și procurorilor. „Însă DNA, adulat și apărat de ministrul Stelian, „nu și-a asumat niciodată vreo răspundere pentru abuzurile documentate împotriva magistraților și cetățenilor”, subliniază asociațiile profesionale ale magistraților.
Demagogie politică
Ministrul afirmă că „justiția este pentru oameni, pentru justițiabili”. Dar proiectul acestuia de desființare a SIIJ periclitează direct independența magistraților, singura garanție reală și efectivă a unei justiții „pentru oameni, pentru justițiabili”. „Doar judecători liberi, netimorați, feriți de orice presiuni exterioare asigură o judecare corectă, în interesul cetățeanului”, arată comunicatul la care ne referim. În finalul acestuia este exprimată o poziție foarte clară, tranșantă, fără echivoc, ce ar putea fi manipulată.
„Subscrisele asociații condamnă public demagogia ministrului justiției și intenția acestuia de preluare politică a controlului asupra justiției, motiv pentru care vom întreprinde toate demersurile necesare pentru a întări independența justiției și a le oferi garanții cetățenilor că vor fi judecați de judecători independenți, care sunt feriți de șantajul cu dosare penale”.
Dana Gîrbovan, o voce cu mare autoritate în lumea magistraților, îl acuză pe Stelian Ion, ministrul Justiției, de demagogie