Moneda comună a crescut luni cu până la 1,6% faţă de dolarul american, cea mai mare creştere înregistrată din martie, scrie Bloomberg, citat de ZF.
Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că banca centrală trebuie să ia măsuri suplimentare dacă situaţia inflaţiei rămâne aceeaşi. BCE şi-a majorat rata cheie cu 75 de puncte de bază săptămâna trecută, reducând diferenţa faţă de ratele dobânzii Rezervei Federale.
Creşterea a venit pe fondul unei slăbiciuni generale a dolarului, indicatorul Bloomberg al forţei monedei americane scăzând la cel mai mic nivel din ultimele două săptămâni. Euro a fost tranzacţionat la o valoare de 1,0198 USD. De asemenea, situaţia în cauză a extins câştigurile euro faţă de lira sterlină, crescând la un moment dat până la cel mai mare nivel înregistrat din februarie 2021, la 87,22 pence.
Mişcarea de luni i-a surprins pe comercianţi, declanşând o serie de stop loss-uri şi agravând avansul monedei comune, potrivit a doi comercianţi din Europa. Piaţa rămâne, totuşi, ferm neîncrezătoare în ceea ce priveşte perspectivele monedei euro, deoarece Rusia continuă să reducă livrările de gaze către regiune, stimulând inflaţia şi crescând perspectiva unei recesiuni.
Comercianţii au anticipat o nouă potenţială discuţie a BCE care s-ar putea desfăşura luni. De asemenea, pieţele îşi păstrează un ochi ţintuit pe datele privind inflaţia din SUA pentru luna august, care urmează să fie publicate marţi. Este de aşteptat ca datele să arate o încetinire a creşterii preţurilor, potrivit unui sondaj Bloomberg al economiştilor. Acest lucru ar putea submina şi mai mult câştigurile dolarului, reducând nevoia de majorări agresive ale ratelor.