Jurnalul.ro Ştiri Observator Morți și răniți în contextul votului

Morți și răniți în contextul votului

de Diana Scarlat    |   

Incidentele din ziua votului au fost precedate de un deces înregistrat vineri seară, în județul Hunedoara, unde un bărbat de 62 de ani a fost lovit în cap și lăsat să agonizeze, după ce a participat la o ceartă pe teme politice. A urmat un atac asupra unei secții de votare și a unui polițist, în județul Prahova, sâmbătă seară. Huliganii erau în stare de ebrietate și au reușit să-și adune singuri probe pentru condamnare, filmând ultrajul „live” pe Facebook, în timp ce comiteau faptele. Evenimentele au continuat ieri, când doi oameni au murit în preajma secțiilor de votare.

 

Sâmbătă seară, la o secție de votare din județul Prahova, nouă huligani foarte tineri, cu vârste între 15 și 25 de ani, au crezut că fac un act de bravură, atacând o secție de votare și un polițist. Erau în stare de ebrietate și pretindeau că vor să voteze, iar polițistul a intervenit, apărându-se cu arma din dotare. „Polițistul a acționat legal. Raportul de forțe era covârșitor, în defavoarea lui, de unu la nouă. Norocul a făcut să fie un polițist cu experiență, care nu s-a lăsat intimidat de atacul celor nouă indivizi în stare de ebrietate, care au atacat sâmbătă seară secția de votare. În momentul în care agentul de poliție a reușit să-l imobilizeze pe unul dintre ei, ceilalți l-au atacat direct. Trist este că vedem cum orice acțiune a poliției este ilegală, în opinia lor, pentru că s-au mediatizat agresiv campanii de denigrare a forțelor de ordine, din care mulți înțeleg că pot comite orice infracțiune, fără a putea fi opriți de polițiști”, a explicat, pentru Jurnalul, Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Și din partea Ministerului de Interne au venit explicații în legături cu incidentul din Prahova. Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice față de doi suspecți, dar se vor extinde cercetările și asupra celorlalți șapte, pentru infracțiunile de ultraj și atac asupra secției de vot.

Din ce în ce mai mulți polițiști sunt victime ale ultrajului. În continuare patrulează singuri, iar cei care-i agresează nu se gândesc la fapta penală pe care o comit atacând forțele de ordine, ci chiar au convingerea că polițiștii nu au voie să folosească arma din dotare pentru a se apăra.

 

Victime ale procesului electoral

Seria victimelor a fost deschisă încă de vineri seară, când un bărbat a murit, în comuna Mărtinești, din județul Hunedoara. Din primele cercetări reiese că a fost lovit în cap și lăsat să agonizeze pe stradă, până a murit, după ce s-ar fi certat cu un vecin, într-un loc public, pe tema alegerilor. Ieri, în prima parte a zilei, doi bărbați din Dolj, de 80, respectiv 81 de ani, au murit înainte de a vota. Bărbatul de 80 de ani, din comuna doljeană Amărăștii de Sus, a murit chiar la secția de votare, în timp ce aștepta să-și exercite dreptul de alegător, iar al doilea, de 81 de ani, din Apele Vii, și-a pierdut conștiența lângă secția de votare din localitate. I-au fost acordate îngrijiri medicale, dar a murit în scurt timp.

 

Mânați de dorința de a vota chiar de sâmbătă seară, nouă huligani din Prahova au încercat să intre cu forța în grădinița din localitate și l-au atacat pe polițistul care încerca să-i oprească. S-au și filmat și s-au afișat pe Facebook, fără să știe că și-au creat singuri probe pentru a fi condamnați pentru ultraj.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri