Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea lui Dragnea, sinucidere curată pentru partid?

Moţiunea lui Dragnea, sinucidere curată pentru partid?

de Marius Gîrlașiu    |   

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu decid astăzi dacă ALDE şi PSD vor începe sesiunea de toamnă cu o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Dacian Cioloş. Liderul social-democraţilor acuză Executivul că tratează cu dispreţ drepturile veteranilor de război, în timp ce premierul spune că “aberaţiile” din Codul Fiscal au fost plantate tocmai de social-democraţi. Analiştii susţin că Dacian Cioloş ar avea de câştigat în plan electoral dacă Dragnea şi Tăriceanu trântesc Guvernul.

Şefii ALDE şi PSD se vor întâlni astăzi pentru a stabili dacă vor depune moţiune de cenzură la începutul sesiunii parlamentare pe tema drepturilor veteranilor de război. “Voi avea o întâlnire cu domnul Tăriceanu. Luăm în calcul serios moţiunea de cenzură pentru că ceea ce au făcut acum, dincolo de dispreţ, arată că nu au nici un fel de respect faţă de lege”, a ameninţat Liviu Dragnea după şedinţa CEx-ului PSD de la Vaslui. “Vorbim de disputa privind impozitele şi taxele pentru veteranii de război şi pentru celelalte categorii. Au venit şi au interpretat într-un mod ilegal, de fapt au modificat într-un mod ilegal, au completat într-un mod ilegal o lege organică”, susţine liderul PSD. De cealaltă parte, premierul Dacian Cioloş spune că Guvernul său este acuzat pe nedrept pentru greşelile Guvernului Ponta. “Suntem acuzaţi pe nedrept pentru lucruri care au scăpat probabil celor care au elaborat Codul fiscal şi în niciun caz nu e acest Guvern cel care a elaborat Codul fiscal. Sunt nişte prevederi în Codul fiscal pe care Guvernul trebuie să le aplice. Recunosc că sunt acolo nişte aberaţii, aşa cum am mai găsit aberaţii pe care a trebuit să le corectăm între timp”, s-a apărat Cioloş. “Nu pretind că fiecare cuvânt din Codul fiscal este perfect ca şi Biblia. Sigur, mai există greşeli de îndreptat! Eu sunt responsabil pentru viziunea şi filosofia proliberală a acestuia şi mă mândresc cu asta!”, a reacţionat fostul premier Victor Ponta.

Efect de bumerang?

Şansele unei moţiuni de cenzură depind însă de aritmetica parlamentară, bulversată înainte de ultima sesiune de fuziunea dintre PMP şi vechiul UNPR. Dacă Dragnea şi Tăriceanu ar depune moţiune de cenzură, cheia ar fi la cei 44 de parlamentari din partidul lui Traian Băsescu, în condiţiile în care o moţiune de cenzură la adresa Guvernului este adoptată, potrivit Constituţiei, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, susţine însă că totul reprezintă doar un joc de imagine orchestrat de Liviu Dragnea în prag de alegeri parlamentare. Mai mult, o moţiune adoptată ar putea avea efect de bumerang pentru PSD. Pe reţelele sociale circulă deja teoria conform căreia premierul Dacian Cioloş ar avea paradoxal de câştigat dacă Executivul îşi va încheia mandatul înainte de termen. Guvernul său, învestit în noiembrie 2015 în urma revoltelor generate de tragedia de la Colectiv, ar căpăta capital electoral în eventualitatea în care tehnocraţii vor decide să iasă din neutralitate şi să se implice politic, iar furia populară ar lovi din plin PSD, cotat acum cu prima şansă în sondaje. Mai ales că PNL a ofertat mai mulţi miniştri şi intenţionează să-l propună pe Dacian Cioloş ca prim-ministru.

 

Dacian Cioloş, prim-ministru: Chiar nu am nevoie de domnul Dragnea ca să ştiu ce înseamnă respectul pentru veterani. Să-şi întrebe colegii de partid care au făcut parte din guvernul Ponta şi au elaborat şi votat Codul Fiscal în forma actuală. Nu este prima dată când se întâmplă să călcăm pe mine îngropate de PSD şi să fim întrebaţi de ce am călcat pe ele şi de ce au explodat.

 

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu decide azi dacă depun moţiunea. Partidul lui Tăriceanu a votat împotriva Guvernului în 2015.

Subiecte în articol: liviu dragnea calin popescu tariceanu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri