Metalul radioactiv este cel mai utilizat combustibil pentru energia nucleară. De asemenea, este utilizat în tratarea cancerului, pentru propulsie navală și în armele nucleare, relatează Reuters.
Niger, care deține minereurile de uraniu cu cea mai înaltă calitate din Africa, a produs 2.020 de tone de uraniu în 2022, aproximativ 5% din producția minieră mondială, potrivit WNA. Aceasta a fost în scădere față de 2.991 de tone în 2020.
Cei mai mari trei producători mondiali sunt Kazahstan, Canada și Namibia.
Nigerul are o exploatare minieră majoră în nord, operată de compania franceză de stat Orano, o altă mină majoră care s-a închis în 2021, și una în curs de dezvoltare.
Orano a declarat vineri că a continuat exploatarea minieră în ciuda „evenimentelor de securitate” în curs de desfășurare. Centralele nucleare franceze se aprovizionează cu mai puțin de 10% din uraniul lor din Niger, a adăugat Orano.
Mai multe situri miniere în carieră deschisă sunt situate în apropierea orașului Arlit, în nord-vest, și sunt operate de Somair, o societate mixtă a Orano și a companiei de stat nigeriene Sopamin.
Această mină subterană de lângă Akokan, la sud-vest de Arlit, a produs 75.000 de tone de uraniu din 1978 până în martie 2021, când a fost închisă după ce rezervele de minereu s-au epuizat.
Mina a fost deținută de Cominak, 59% de Orano, 31% de Sopamin și 10% de compania de stat spaniolă Enusa.
Acest zăcământ situat la aproximativ 80 de kilometri sud de Arlit conține una dintre cele mai mari rezerve din lume, potrivit Orano.
O autorizație de exploatare minieră a fost acordată în 2009, dar lucrările de punere în funcțiune a minei au fost suspendate în 2014 până la îmbunătățirea prețurilor uraniului.
(sursa: Mediafax)