Nivelul oceanului planetar își accelerează creșterea în fiecare an, ajungând cu 65 de centimetri mai ridicat până la sfârșitul secolului. Acest lucru ar putea fi periculos pentru orașele din zonele de coastă, arată un studiu al revistei Academeiei americane de științe (PNAS), citat de AFP.
La ora actuală, nivelul oceanelor crește cu circa 3 milimetri pe an și s-ar putea tripla până la 10 milimetri anual până în 2100.
Concluzia vine pe baza datelor oferite de sateliți pe o perioadă de 25 de ani.
''Această accelerare, provocată în principal de topirea rapidă a gheţarilor din Groenlanda şi Antarctica, poate dubla creşterea totală a nivelului oceanelor până în 2100, spre deosebire de estimările care plecau de la principiul potrivit căruia creşterea va fi constantă'', a explicat autorul principal al studiului, Steve Nerem, profesor de inginerie aeronautică la Universitatea din Colorado.
Această majorare a nivelului apei este provocată de topirea ghețarilor de la poli și de gazele cu efect de seră. Ultima cauză provoacă și creșterea temperaturii, fapt cu atât mai îngrijorător din cauza faptului că apa caldă are o densitate mai mică decât cea rece și, prin urmare, ocupă un spațiu mai mare.
Schimbările climatice determină creşterea nivelului oceanului planetar prin două fenomene: topirea rapidă a gheţarilor de la poli şi concentraţia crescută de gaze cu efect de seră din atmosferă.
Acest ultim fenomen produce creşterea temperaturii apei, iar apa caldă, cu o densitate mai mică decât cea rece, ocupă un spaţiu mai mare. Acest mecanism este responsabil pentru jumătate dintre cei şapte centimetri de creştere constatată în decursul ultimilor 25 de ani, potrivit profesorului Nerem.