Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Noua decizie de pensionare. Explicațiile Ministerului Muncii pentru seniori

Noua decizie de pensionare. Explicațiile Ministerului Muncii pentru seniori

de Redacția Jurnalul    |   

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024, vine cu noi informații pentru seniori.

Modelul deciziei de pensionare a fost prezentat la Antena 3 CNN. Un secretat de stat din Ministerul Muncii a explicat cum trebuie citit documentul. Este actul din care pensionarii vor afla dacă primesc sau nu bani în plus la recalculare. 

Aproape 5 milioane de seniori vor vedea calculul exact, câţi ani au la stagiul de cotizare contributiv şi câte puncte de stabilitate au obţinut. 

Modelul de decizie de pensionare, după recalculare, a ajuns şi la casele de pensii teritoriale. 

„În aproximativ o lună, cei aproximativ 4,8 milioane de pensionari aflați în plată urmează să primească deciziile pe noua formulă de calcul a legii 360. 

O să vă explic acest model de decizie: în partea superioară a deciziei, avem informații cu privire la datele personale ale pensionarilor. 

Urmează informații cu privire la punctajele aflate în plată la 31 august, precum și cuantumul la 31/08/2024.

La litera C, avem elementul de noutate care apare în legea 360/ 2023 și anume, acele puncte de stabilitate care se acordă pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani. 

Urmează apoi, la literele E și F, informații cu privire la noul cuantum rezultat în urma recalculării. 

În subsolul paginii, avem informația care îi liniștește pe pensionari: dacă în urma recalculării, rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, se menține cuantumul cel mai avantajos.

Creșterile vor fi de la un leu până la câteva mii de lei, iar aceste puncte de instabilitate sunt pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani: 0,5 puncte pentru cei cu un stagiu contributiv între 25 și 30 de ani, 0,75 pentru cei cu un stagiu contributiv între 30 și 35 de ani, iar un punct pentru cei cu un stagiu contributiv de peste 35 de ani”, Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Deciziile de pensionare vor fi distribuite prin Poșta Română, iar pensionarii trebuie să le preia personal. De la 1 septembrie 2024 vor începe să fie distribuite și pensiile majorate.

Noua formulă de calcul

Noua formulă de calcul i-a bulversat pe mulți pensionari deși la prima vedere pare simplă. Cel mai important lucru la recalculare îl reprezintă numărul de ani în activitate. 

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023. 

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi au intrat în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe vor fi din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Formula pentru plata pensiei:

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri