Jurnalul.ro Ştiri Politică Noul partid-fantomă al lui Ludovic Orban controlează parlamentari din 14 județe și a înghițit o întreagă organizație orășenească

Noul partid-fantomă al lui Ludovic Orban controlează parlamentari din 14 județe și a înghițit o întreagă organizație orășenească

de Ion Alexandru    |   

Tensiuni fără precedent în PNL, după ce formațiunea condusă de Florin Cîțu a format, alături de PSD și de UDMR, noul guvern de coaliție. O întreagă organizație orășenească liberală a demisionat din partid, liderul acestei anunțând că se va afilia noii construcții a lui Ludovic Orban. Un episod similar s-a petrecut în București, la organizația de Tineret Sector 3. Aici însă, secretarul general adjunct al PNL a constatat că lucrurile nu sunt „chiar atât de grave”. Mișcările de rupere a PNL au loc în contextul noii alianțe de guvernare, însă și ca urmare a plecării din partid a unui număr de 17 parlamentari. Toți aceștia precizează că se vor înscrie în formațiunea politică pe care o va fonda Ludovic Orban, formațiune pentru care, până în prezent, nu a fost formulată vreo cerere la Tribunalul București.

 

Cristian Opriș, președinte al Organizației PNL a orașului Săliștea de Sus, județul Maramureș, a dezvăluit, la finalul săptămâni trecute, că a demisionat atât din calitatea de membru PNL, cât și din funcția de membru PNL. Gestul său a fost urmat de aproape toți colegii săi, organizația dizolvându-se. „Suntem prima organizație PNL din țară care se dizolvă și pleacă aproape în totalitate alături de Ludovic Orban într-un proiect liberal autentic, pentru a nu trăda încrederea cetățenilor care ne-au susținut. (…) Am luat această hotărâre din considerente morale. Deciziile conducerii PNL de după 25 septembrie, precum și acțiunile președintelui PNL Maramureș, atât înainte de 25 septembrie, prin radierea tuturor potențialilor delegați la congres care nu ar fi votat cu Florin Cîțu, cât și după, prin susținerea și votarea acestui guvern al trădării, în forurile de conducere ale partidului, au săvârșit grave acte de trădare ale cetățenilor români care ne-au acordat încredere, cât și ale tuturor membrilor PNL”, a precizat Opriș, într-o postare pe contul său de socializare.

Acesta arată că, prin demisiile date, „ne eliberăm de toate obligațiile de a respecta deciziile inepte ale conducerii PNL și ale președintelui PNL Maramureș și ne cerem scuze în fața tuturor cetățenilor din județ și din localitate, pe care i-am convins să-l voteze atât pe el la președinția Consiliului Județean Maramureș, cât și lista de candidați ai PNL la alegerile parlamentare”.

 

„Forța Liberală”, doar pe zvonuri, nimic pe hârtie. Deocamdată

 

Mișcarea de forță a foștilor, deja, liberali din Săliștea de Sus răspunde, astfel, îndemnurilor fostului președinte al PNL Ludovic  Orban, care a demisionat, săptămâna trecută, din PNL, anunțând, oficial, că urmează să-și înființeze propria formațiune politică. Pe surse, încă de acum două luni, se vorbea, pe culoarele Parlamentului, de un partid care ar urma să se numească „Forța Liberală”. Mai mult, a fost chiar rezervat un domeniu de internet cu această denumire.

Însă oficial, până în prezent, nu există nicio informație conform căreia Ludovic Orban să fi înaintat documente, la Tribunalul București, în vederea înființării unei noi formațiuni politice. Cu toate acestea, Orban pare să aibă, deja, prima organizație de partid înscrisă în această formațiune-fantomă.

Mai mult, prin demisiile mai multor senatori și deputați din grupurile parlamentare ale PNL, acest nou partid, care, în acte, încă nu există, pare să aibă o largă răspândire teritorială. 

Ex-liderul PNL are, cu el însuși, trei deputați de București (Ludovic Orban, Violeta Alexandru și Antonel Tănase), un deputat de Ialomița (Rodica Luminița Barcari), un deputat de Constanța (Bogdan Alexandru Bola), un deputat de Timiș (Claudiu Martic Chira), doi deputați de Vrancea (Ion Ștefan și Ionel Dancă), un deputat de Dolj (Nicolae Giugea), un deputat de Prahova (George Ionescu), un deputat de Iași (Alexandru Kocsis Cristea), un deputat de Argeș (Gheorghe Adrian Miuțescu), un deputat de Dâmbovița (Gabriel Plăiașu), un deputat de Sibiu (Constantin Șovăială), un senator de Bistrița-Năsăud (Ovidiu Iosif Florean), un senator de Gorj (Ion Iordache) și un senator de Cluj (Alexandru Oros).

 

„Coada la demisii” din partidul lui Cîțu, în București, demontată de deputatul Gheorghe Pecingină

 

Gestul liberalilor maramureșeni pare să-i fi impulsionat și pe mai tinerii lor colegi din București. Petruţ Gheorghiţă, lider al TNL sector 3, anunţa, tot la finalul săptămânii trecute, demisii în bloc din partid, invocând „alianţa toxică” PNL-PSD. El a precizat că demisionarii se vor alătura echipei lui Ludovic Orban. Gheorghiţă a postat şi imagini cu tinerii liberali stând la coadă pentru a-şi prezenta demisiile. Acesta a susţinut că a văzut o decădere morală absolută în PNL şi cum respectul şi verticalitatea sunt înlocuite de oportunism şi servilism.

În replică, deputatul Gheorghe Pecingină, secretar general adjunct al PNL, a precizat că a fost desemnat să preia patrimoniul filialei PNL Sector 3, inclusiv baza de date. „Am cercetat povestea demisiilor din organizaţie (…) Socoteala aruncată în presă nu se potriveşte cu cea găsită în sediu. Am rămas surprins să găsesc la secretariat înregistrate doar 5 demisii, iar dintre cei 5, 4 demisionari nu se găsesc în baza de date MyPNL, ci doar unul singur. Iar acela nu este membru PNL Sector 3, ci membru Sector 1. Totuşi, pentru a clarifica situaţia, am cerut explicaţii Secretariatul General al organizaţiei, însă fără rezultat, scuzându-se că niciunul dintre ei nu este în oraş. În orice caz, totul pare să fie o furtună într-un pahar cu apă, baza de date predată numărând 1.099 de membri”, a scris parlamentarul liberal pe contul său de socializare.

Pecingină a lansat un atac la adresa lui Ludovic Orban: „Nu vreau să spun mai multe despre obiceiurile vechii conduceri, pentru că avem lucruri importante de făcut şi prefer să-mi folosesc energia ajutând guvernul PNL şi construind în Partidul Naţional Liberal. Am vrut doar să aduc toate aceste lămuriri, pe cifre, pentru că este păcat să ne batem joc de munca unei filiale, care înseamnă mai mult decât interesele vremelnice ale unui preşedinte sau altul”.

 

Subiecte în articol: ludovic orban forta liberala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri