Noul indice de calcul pentru costul creditelor în lei, pe cale să intre în vigoare, generează deja controverse. Guvernanţii vor ca acesta să se aplice şi împrumuturilor în derulare, în timp ce reprezentanţii băncilor se opun.
Banca Naţională a României (BNR) va publica pentru prima oară mâine, 2 mai, la ora 11.00, indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care practic înlocuieşte ROBOR. BNR va publica, pe site-ul propriu, indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor. Marea problemă a introducerii noii proceduri: IRCC va fi aplicat şi creditelor în derulare sau numai celor contractate după stabilirea acestuia?
Amendament pentru aplicare noului indice
Senatorul ALDE Daniel Zamfir este un partizan al primei dintre cele două variante. El a reuşit să îşi impună poziţia la nivel de comisii, dar pentru ca aceasta să devină literă de lege, mai este nevoie de votul plenului. „Amendamentul cu privire la aplicarea noului indice ROBOR și creditelor în derulare a fost votat azi in Comisia Economică și în cea de Buget finanțe! Urmează plenul Senatului și apoi Camera Deputaților!” – anunţa Zamfir pe Facebook, în urmă cu două săptămâni. Conform amendamentului, banca va obligaţia să adapteze contractul în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noilor dispoziţii legale. La rândul său, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că şi în condiţiile legislative actuale, clienţii băncilor pot plăti ratele conform noului indice, dacă vor depune cereri de refinanţare. Aşa cum era de aşteptat, reprezentanţii sistemului bancar contestă noile proceduri, pe motiv că acestea ar aduce modificări unor contracte aflate în derulare şi nici nu garantează că într-adevăr clienţii ar plăti rate mai mici. „Intervenţia pe nişte contracte în derulare înseamnă probleme de implementare. Duce la neînţelegeri între părţi”, a declarat Georgiana Murgulescu, oficial al Consiliului Patronatelor Bancare.
Cum se calculează IRCC
IRCC, reglementat prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV din 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).
„Din 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică doar creditelor noi contractate de populație. În consecință, noul indice se va aplica și noilor credite de refinanțare a creditelor aflate în derulare”. Viorica Dăncilă, premierul României
Clienţii băncilor aşteaptă ca modificarea indicelui să ducă la scăderea ratelor de rambursare