Jurnalul.ro Ştiri Locale Nurci americane scăpate dintr-o fermă din Feldioara, pericol pentru fauna locală

Nurci americane scăpate dintr-o fermă din Feldioara, pericol pentru fauna locală

Coaliţia Natura 2000 România şi Sucursala Braşov a Societăţii Ornitologice din România (SOR) atrag atenţia că exemplare de nurcă americană, crescute într-o fermă din Feldioara, au ajuns accidental în aria protejată Dumbrăviţa-Rotbav, reprezentând un pericol pentru păsările şi peştii care trăiesc aici, au susţinut luni, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii celor două instituţii.

"Problema a apărut în toamna anului trecut. Este vorba despre un transport de nurcă americană din care a scapat un număr de exemplare care, din păcate, s-a răspândit în Situl Natura 2000 Dumbrăviţa-Rotbav. Custodele ariei protejate, Societatea Ornitologică Română, ne-a solicitat ajutorul pentru că, din punctul nostru de vedere, autorităţile au închis ochii şi au lăsat ca o fermă care nu are acte legale de funcţionare să-şi desfăşoare activitatea de mai bine de doi ani în localitatea Feldioara. Am solicitat Gărzii de Mediu Braşov să sisteze activitatea fermei respective, Agenţiei de Mediu Braşov să sisteze transporturile de exemplare vii de nurcă pe raza judeţului Braşov, iar Direcţiei Sanitar Veterinare Braşov, să microcipeze animalele existente la această fermă", a declarat directorul executiv al Federaţiei Coaliţia Natura 2000 România, Liviu Cioineag.

Acesta a mai afirmat că adresele respective au fost trimise la începutul lunii martie şi, în prezent, se aşteaptă răspunsurile în termenul prevăzut de lege.

Conform directorul executiv al Federaţiei Coaliţia Natura 2000 România, există dovezi clare că exemplare evadate în toamna anului 2015 din ferma de la Feldioara au ajuns pe cursul râului Olt şi în Situl Dumbrăviţa-Rotbav-Măgura Codlei.

"Impactul asupra păsărilor şi a peştilor este alarmant", iar în urma extinderii cercetărilor, prezenţa nurcilor a fost identificată şi în gospodăriile din zona limitrofă, "pericolul răspândirii microbilor fiind unul real", a adăugat Cioineag.

Coordonatorul Sucursalei Braşov a Societăţii Ornitologice Române, conf. univ. Dan Ionescu, susţine că este s-a creat deja o problemă de biodiversitate "foarte mare şi una dintre cele mai grave ameninţări".

"Activez de 25 de ani în acest domeniu, dar cred că este cea mai grea situaţie pentru biodiversitatea din această zonă. Din punctul nostru de vedere, răul a fost făcut. Noi, ca şi custozi, monitorizăm în continuare. Vom vedea ce vor face autorităţile, dar problema este destul de gravă, este una dintre cele mai mari probleme la adresa biodiversităţii. Pe lângă faptul că omoară speciile de păsări şi peşti, nurcile americane sunt vectori de transmitere a unor boli, inclusiv paravirusuri şi a rabiei. Atacă inclusiv animale mici domestice şi avem semnale în acest sens de la locuitorii din Dumbrăviţa. Aceste nurci americane sunt nişte animale care, odată intrate în mediul natural, greu pot fi eradicate, aproape imposibil. Avem mai multe camere montate în aria protejată Dumbrăviţa-Rotbav, avem surprinse şi pe camerele noastre, dar avem cel puţin 12 cazuri dovedite cu poze sau filme din diverse locuri", a spus coordonatorul Societăţii Ornitologice, Sucursala Braşov.

El a adăugat că a văzut cadavre de păsări mâncate de către nurca americană şi, totodată, a observat, anul trecut, lipsa reproducerii raţei sălbatice, păsări care aproape că au dispărut din aria protejată.

"Multe ţări din Europa între care Olanda, Anglia au interzis fermele de creştere pentru nurcile americane, după ce insule întregi de păsări au fost distruse", a punctat Ionescu.

Federaţia Coaliţia Natura 2000 va solicita Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor adoptarea de măsuri normative pentru interzicerea importului/exportului, deţinerii şi creşterii de nurci americane în România, au mai precizat sursele citate.

Peste 200 de specii de păsări, peste 10 specii de peşti, dar şi vidre şi castori trăiesc în aria protejată Dumbrăviţa-Rotbav. Este singurul loc din Transilvania şi unul din puţinele din ţară unde stârcul cenuşiu cuibăreşte în stuf. Este singurul loc de cuibărit al egretei mari din partea centrală a României şi, împreună cu eleşteele Rotbav (cca 12 km), deţine printre cele mai mari colonii de stârci roşii din interiorul lanţului carpatic. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri