Miercuri, 12 februarie (19:00), Orchestra de Cameră Radio și unul dintre muzicienii români care se bucură de apreciere atât în țară, cât și în străinătate – violonista LUMINITZA PETRE – vă propun la SALA RADIO o întâlnire... inedită în lumea muzicii!
În dublă ipostază – de dirijoare și de solistă - Luminitza Petre va cântă pe vioara Matteo Gofriller realizată la Veneţia, în 1690, Concertul pentru vioară şi orchestră semnat de Maddalena Laura Lombardini Sirmen (1745 – 1818). Născută în același celebru oraș italian, compozitoare și violonistă, aceasta este una dintre personalitățile care au marcat istoria muzicii cu o poveste de viață extrem de interesantă, desprinsă parcă dintr-un film artistic.
Provenind din părinți de origine nobilă, dar care își pierduseră averea, Maddalena Laura Lombardini Sirmen și-a început studiile muzicale la doar 7 ani, la orfelinatul unde locuia în Veneția. A primit ulterior lecții private de la Giuseppe Tartini, unul dintre cei mai mari violoniști ai vremii, care îi plătea și lecțiile la orfelinat. S-a căsătorit cu un alt apreciat violonist al vremii - Ludovico Sirmen – care a susținut-o în calea ei artistică, au compus chiar împreună câteva lucrări și au început să străbată Europa în turnee.
În concertul de la Sala Radio veți asculta de asemenea Schubert: Rondo în La major pentru vioară şi orchestră de coarde și Mozart: Simfonia nr. 40.
Încă din timpul studenţiei, LUMINITZA PETRE a desfăşurat o bogată activitate solistică cu toate orchestrele filarmonice din România și cu Orchestra Naţională Radio. Consolidarea carierei sale a continuat cu apariţiile pe scene din Stuttgart, Mannheim, Bayreuth, Heidelberg, Nürnberg, Hamburg, Berlin, Milano, Strasbourg, Madrid, Bilbao, Zaragoza, Viena, Budapesta, Tokyo ș.a.
A fost invitată la festivaluri prestigioase ca „La Folle journée” - Nantes, Festivalul de la Aix en Provence, Edinburgh Festival, Bayreuther Festspiele și Festivalul Internațional ”George Enescu”.
Luminitza Petre a realizat imprimări pentru casele de discuri „Signum” și „Bietigheimer Kammersinfonie” - Germania, „Electrecord” - România și pentru Fonoteca Radio România. Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru vioară solo de J.S.Bach, realizată la ”Bavaria Studio” München, a fost nominalizată pentru „Academy Award” în Tokio.
În 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, a înfiinţat la Stuttgart „Camerata Enescu” şi „Festivalul George Enescu Stuttgart”, sub egida Forumului German-Român şi a Consulatului Român din München.
Practica îndelungată în funcţia de concert-maestru la Orchestra de Stat Stuttgart şi deopotrivă la Academia Internaţională Bach sau la Orchestra de Cameră Heilbronn au avantajat startul în cariera sa dirijorală. A dirijat repertoriu simfonic cu Filarmonicile din Nürnberg, Moscova, Oradea, Timişoara, Sibiu, Ploieşti și Orchestra de Cameră Radio.