Jurnalul.ro Cultură Teatru O nouă ediţie a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu la Teatrelli aduce în prim-plan cercetarea și inovația pe scena contemporană

O nouă ediţie a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu la Teatrelli aduce în prim-plan cercetarea și inovația pe scena contemporană

de Magdalena Popa Buluc    |   

„De la teatrul laborator la laboratorul teatral: Cercetare, viziune şi inovaţie în spectacolul contemporan” este tema dezbaterii unei noi ediţii a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu la creart/Teatrelli, având ca invitaţi trei figuri de referinţă ale lumii teatrale: Jarosław Fret, director al legendarului Institut Grotowski și al Teatr Zar, Magda Romanska, editor-șef al cunoscutei publicații The Theatre Times și cercetător principal al metaLab, Harvard University, și Christine Schmalor, director al World Theatre Training Insitutue AKT-ZENT, Centrul de Cercetare al ITI - UNESCO.

Ediția din octombrie a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu de la Teatrelli  invită publicul la o întâlnire despre valoarea asumată a experimentului. Invitații acestei ediții sunt trei figuri de referință ale artelor spectacolului, trei personalități care dau direcțiile gândirii teatrale în zone culturale diferite: Jarosław Fret, Magda Romanska și Christine Schmalor. Discursurile lor îşi propun să afirme necesitatea procesului de cercetare ca reper autentic al oricărei culturi teatrale.

Dialogul va fi transmis online, în premieră şi gratuit pe pagina de Facebook a Teatrelli, pe 27 octombrie, de la ora 19.30 și va avea loc în engleză, cu subtitrare în limba română.

Sunteți invitați la o întâlnire despre puterea scenei de a se regenera prin încercări, neliniști, experimente ce se apropie toate de sensibilitatea prezentului. Fără o astfel de cercetare aplicată, teatrul se închide în el însuși. Prin viziune și inovație, prin legătura dintre practică și teorie, își descoperă resursele de a merge mai departe. [...] Acum câteva decenii, o sintagmă misterioasă devenea emblema unor căutări fără sfârșit: teatrul laborator. Originea ei rămâne incertă, plutind într-o mitologie a artelor spectacolului de care avem cu toții nevoie. Spațiul unde s-a născut este însă știut. Wrocław a rămas de atunci, din epoca furtunoasă a anilor ’60 și până astăzi, un reper unic în geografia teatrală a lumii. Totuși, ce mai înseamnă în vremea noastră fără tihnă visul utopic al lui Grotowski? Mai există timp și loc pentru un teatru laborator sau, măcar, pentru laboratorul teatral al unor noi generații?” – a declarat Octavian Saiu, gazda seriei speciale de întâlniri de la creart/Teatrelli, intitulată „Anotimpurile dialogului despre teatru” și inițiată în 2019.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław – Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 13 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. În 2020, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „însemn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești”. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri