Jurnalul.ro Editoriale „O scrisoare pierdută” va fi urmată de „O noapte furtunoasă”

„O scrisoare pierdută” va fi urmată de „O noapte furtunoasă”

de Dan Constantin    |   

Avem o versiune nouă a celebrei „Scrisori pierdute”, Caragiale fiind mereu adus în actualitate de clasă politică românească. Acum, Coana Joițica și Nae Cațavencu sunt interpretați de șefii celor două Camere, Madam Dragu, mai cunoscută ca „Fetița cu chibrituri”, și de Gigi Mandolină, alias Orban Ludovic, un liberal de viță nouă. Joițica și Mandolină au făcut pierdută o ditamai scrisoarea trimisă pe numele lor de la Veneția. Nu era o invitație la carnaval, ci de la Comisia vigilentă care monitorizează și are un rol foarte important în urmărirea echilibrului juridic în spațiul european. Când statul de drept scârțâie pe undeva, Comisia se sesizează și în prima fază cere lămuriri. Apoi emite opinii, iar rapoartele Comisiei de la Veneția sunt decisive în aprecierea statului de drept, noțiune atât de dragă președintelui Iohannis și guvernului său. 

Versiunea jucată de Fetița cu chibrituri (Dragu) și Mandolină (Orban) nu mai este o comedie. E greu să râzi la spectacolul deplorabil în care pe scena Parlamentului se demolează democrația în numele democrației. Mașina de vot care a fost pusă în mișcare pentru a elimina din funcție Avocatul Poporului funcționează cu un combustibil toxic. Pentru a „scăpa” de Renate Weber, coaliția politică majoritară a făcut un joc pe sârmă, fără plasă, contorsionând Constituția. Au umplut un lighean cu lături pe care l-au turnat în capul ombudsmanului, instituție care nu prea poate fi călcată în picioare, având un statut privilegiat, asigurat de Legea fundamentală. Comisia de la Veneția cere lămuriri șefilor celor două Camere pentru acțiunea de revocare, aflată și în analiză de constituționalitate. Ce fac madam Dragu și conu Cațavencu? Ascund cât pot scrisoarea, ca să nu se afle ce întrebări grele le-au fost puse! Adoptă tactica prostului, făcând o gugumănie mare cât Casa Poporului. Penibila manevră a avut picioare scurte, a ieșit la iveală scrisoarea pierdută.

 Motivele revocării Renatei Weber, așa cum am mai scris în acest colț de pagină, nu pot fi susținute factual și juridic. Dorința de a scăpa de un control independent al deciziilor care vizează viața cetățenilor a condus un derapaj grav al parlamentarilor coaliției. România intră astfel deliberat în rândul țărilor UE unde nu este respectată domnia legii. Să nu știe marele regizor Iohannis că banii din PNRR sunt livrați doar țărilor unde sunt respectate principiile statului de drept? Revocarea Avocatului Poporului ar putea să ne coste miliarde de euro. Ar fi apoi material din belșug pentru „O noapte furtunoasă”...

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri