Hotărâri ale instanțelor destabilizează sistemul energetic, oprind centrale electrice și mine de cărbuni în urma reclamațiilor Bankwatch, organizație acuzată de energeticieni că servește intereselor contrare României.
Direcții contradictorii în domeniul energeticii românești: pe de o parte, strategia asumată pe termen lung pentru decarbonarea economiei stimulează activitatea ong-urilor care au pus cărbunele pe „lista neagră” a resurselor, iar pe de altă parte, Ministerul Energiei anunță revigorarea folosirii combustibililor fosili pentru echilibrarea sistemului energetic. Perimetrul în care se desfășoară acest „joc” cu mari interese economice este concentrat în Complexul Energetic Oltenia, dar situația tensionată din întreg sistemul energetic este receptată în plan social, politic și al activității guvernului. Problemele din minerit și energetică sunt tranșate și de magistrați, procesele ajungând până la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Protest spontan la Târgu-Jiu față de „asasinii economici”
O reuniune a unor ong-uri de mediu organizată săptămâna trecută la Târgu-Jiu a inflamat spiritele în capitala județului Gorj. După ce au aflat că reprezentanții Bankwatch au organizat joi, 7 iulie, o întâlnire la un hotel din oraș, liderii Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) s-au mobilizat într-un protest spontan. Circa o sută de mineri s-au adunat și au scandat împotriva ong-iștilor care prin acțiunea declanșată în justiție au reușit să convingă o instanță să închidă Cariera Roșia, cea mai mare exploatare de suprafață pentru producția de cărbune din România. Vicepreședintele SMEO, Jan Popescu, i-a acuzat pe activiștii de mediu că sunt „asasini economici”, protestul din 7 iulie fiind doar un început de mobilizare a minerilor. „Dacă va fi nevoie, vom mobiliza 1.000 de oameni”, spunea Jan Popescu, citat de publicația Gorjonline. „Sunt convins că și colegii din bazinul Jilț se vor alătura acțiunii. Viitorul acestei companii atârnă greu asupra tuturor locuitorilor județului Gorj. Vom participa la ample mișcări de protest împotriva acestor organizații de mediu care ne vor slugi la stăpânii lor”, a conchis liderul sindical.
Tribunalul București a oprit exploatarea cărbunelui în Gorj „după o aparență”
Tribunalul București a suspendat în 17 iunie activitatea de producție din Cariera Roșia, dând o decizie executorie chiar și înaintea judecării pe fond. Procesul a început la plângerea Bankwatch, ca reclamantă, în urmă cu doi ani și jumătate, dar credem că nimic nu impunea o asemenea măsură drastică, bazată doar „pe aparența” că actele care stau la baza activității de 50 de ani a carierei de suprafață nu ar fi legale! Să menționăm că producția a început la Roșia-Jiu în anul 1973, lignitul extras aici asigurând cu prioritate funcționarea Termocentralei Rovinari, dar și a altor grupuri energetice la Turceni și Craiova.
Bankwatch a cerut la termenul din 17 iunie suspendarea activității în carieră, susținând că exploatarea nu ar avea aviz de mediu legal obținut. Ar fi, potrivit ecologiștilor, o viciere a procedurii de avizare, deoarece nu este analizată întreaga suprafață de teren a exploatării miniere. În plus, reclamă și afectarea pânzei freatice, dar Bankwatch a cerut instanței să nu mai aștepte și opinia Administrației Bazinale Craiova, autoritatea competentă în materie.
Tribunalul București a menționat în motivarea deciziei că „unul din argumentele principale invocate este cel al neconcordanțelor existente în ceea ce privește suprafețele avute în vedere, fiind incertă și suprafața de pădure vizată la defrișare, precum și cantitatea de apă subterană asecată. Prin urmare, față de aspectele reținute, tribunalul constată că reclamanta a reușit să creeze cel puțin aparența că actele în cauză au fost emise cu nerespectarea prevederilor legale”. Grija pentru speciile și habitatele protejate s-a adăugat la motivul suspendării acordului de mediu obținut de Complexul Energetic Oltenia în ianuarie 2020 pentru extinderea unor decopertări. Consecințele grave pentru economie în ansamblu și energetică, în special, nu au fost luate în calcul de magistrați.
Cariera s-a închis cu apel la 112, făcut de liderul USR, concurentul lui Drulă
Decizia din 17 iunie nu a fost pusă imediat în aplicare. Complexul Energetic Oltenia a înaintat un recurs, solicitând o judecare rapidă, date fiind implicațiile economice grave ale opririi producției de cărbune pentru termocentralele electrice. Termenul de recurs a fost stabilit cu maximă celeritate… cu judecarea în septembrie. Magistrații au intrat în vacanța judecătorească și cauza respectivă nu se încadrează în urgențe. Cade sistemul energetic? Suntem în vacanță domnilor, nu ne deranjați!
Pentru a forța oprirea carierei, în incinta exploatării Roșia, în 1 iulie a intrat Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu și candidat la șefia USR, contracandidatul lui Cătălin Drulă la conducerea formațiunii. El anunțase pe pagina de socializare că a reclamat la Poliția Română și la Garda de Mediu infracțiunea privind funcționarea Carierei Roșia după suspendarea executorie a acordului de mediu. La acțiunea de oprire a activității s-au raliat senatorul userist de Dâmbovița Ion-Dragoș Popescu și avocata Cătălina Rădulescu, din echipa Bankwatch. Apelul la 112 a dat roade: Roșia a înghețat.
USR nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase!
Implicarea directă a unor fruntași USR în acțiunea de blocare a energeticii pe cărbune este băgată sub preș de neomarxiști. Deputatul Radu-Dinel Miruță, din aripa Cioloș, a încercat, împotriva evidențelor, într-o dezbatere televizată la Antena 3, luni 11 iulie, moderată de Andreea Sava, să nege susținerea de către USR a Bankwatch. „Să nu credeți în ceea ce lansează mass-media, că USR ar susține Bankwatch”, a spus Miruță, care nu a mai comentat acțiunea desantului de mediu de la cariera Roșia al tripletei Berceanu-Popescu -Rădulescu, care a cerut poliției să oprească utilajele minerilor.
Ce urmări are blocarea carierei Roșia?
În condițiile crizei energetice cauzate de diminuarea livrărilor de gaze și țiței din Rusia, producerea de energie electrică pe bază de cărbune este esențială pentru echilibrarea cererii de consum și a stabilității sistemului energetic. În seara de 12 iulie, la ora 23, în vârf de consum, termocentralele pe bază de cărbune asigurau 26,45% din producție, fiind prima resursă a sistemului, care era obligat să importe 748 MW. Ieri dimineață, la o cerere de consum și mai mare - de 6.796 MW -, grupurile pe bază de cărbune produceau 1.457 MW, ceea ce reprezenta 23% din producția internă de energie electrică.
Care este impactul blocajului de la Roșia? Complexul Energetic Oltenia este obligat să țină oprit grupul energetic Ișalnița din cauza lipsei cărbunelui care venea de la cariera blocată de două săptămâni prin acțiunea Bankwatch. Angajații Carierei Miniere Roșia nu mai fac decopertări pentru activități noi extractive. Personalul este angajat de la 1 iulie numai în activitatea de lichidare a stocurilor de cărbune existente, menționează publicațiile citate din Gorj. Dacă nu se va anula decizia Tribunalului București, funcționarea grupurilor energetice de la Termocentrala Rovinari, cu o putere de 1.360 MW, este grav periclitată din cauza lipsei lignitului.
Ce cred „asasinii economici” de la Bankwatch?
Asociația Bankwatch a emis un comunicat privind situația creată la cariera Roșia. Ong-iștii de mediu susțin că nu ei au oprit activitatea la exploatarea minieră, ci „activitatea a fost sistată temporar printr-o hotărâre judecătorească”. Comunicatul menționează că procesul a fost deschis din cauza emiterii nelegale a acordului de mediu, fapt care ar fi condus la afectarea sănătății oamenilor, precum și a naturii. „În apropiere de cariera Roșia există o arie naturală protejată (Coridorul Jiului), care conține 18 tipuri de habitate naturale, cu 13 specii de nevertebrate, 13 specii de pești, 5 specii de reptile, 5 specii de mamifere care ajută la păstrarea echilibrului ecologic”.
Sistarea activității celei mai importante cariere de lignit a României este „împachetată” de Bankwatch în considerații în afara realității, comunicatul menționând că aceasta „nu ar putea crea o criză energetică”, deoarece „sistemul energetic este alimentat din mai multe surse: gaz, cărbune, nuclear, hidroenergie, energie fotovoltaică și eoliană, în timp ce Complexul Energetic deține alte 8 cariere de cărbune active și are rezerve de cărbune”.
Ministrul Energiei atacă „trompetele rusești”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că România va produce, în anii următori, energie electrică pe bază de cărbune la capacitatea maximă, pentru a trece peste criza energetică. „Nu se închide nimic din ceea ce funcționează. Dar nu vom înlocui importul de gaze rusești cu importul de cărbune rusesc. Suntem în proces la CJUE pentru că am ținut deschisă centrala Mintia până în 2021. Am decis să investim într-o centrală nouă, care va produce energie electrică folosind gaz românesc. Da, ne bazăm pe resursele românești. Sunt oare disperate trompetele rusești că România construiește cu partenerii strategici americani, canadieni și francezi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și cu americanii SMR-uri”, a scris Virgil Popescu pe pagina de socializare.
Alte fapte de arme ale Bankwatch împotriva energeticii din România
Activiștii Bankwatch România se laudă și cu alte acțiuni care au scos din funcțiune capacității importante de producție energetice. Lupta cu exploatările miniere de suprafață care asigură lignitul este încununată de oprirea unor centrale care funcționează pe cărbune. Pe site-ul Bankwatch România este trecută ca o mare realizare știrea privind procedura de infringement deschisă de UE împotriva României:
„Comisia Europeană a anunțat joi, 2 decembrie 2021, faptul că a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale. Trei termocentrale din România încalcă limitele de poluare. Procedura de infringement a fost demarată în urma unei sesizări formulate de Asociația Bankwatch în 2017, care arată că Directiva privind emisiile industriale nu este aplicată corect în România”.
Sa adăugăm acțiunea deschisă la Curtea Constituțională, unde Bankwatch a reclamat legea care ar permite finalizarea lucrărilor la hidrocentralele de pe Jiu, oprite tot prin acțiuni în instanță ale unor ong-uri de mediu. Capacitățile blocate, cu lucrări executate în proporție de 90 la sută, cu o valoare de 155 de milioane euro, au cumulat 65 MW și ar asigura, ele singure, întregul consum pentru 200.000 de gospodării.