Jurnalul.ro Ştiri Politică “Onoarea” partidelor se măsoară în reacţia penalilor

“Onoarea” partidelor se măsoară în reacţia penalilor

de Marius Gîrlașiu    |   

În politica românească, onoarea şi demnitatea unui politician au ajuns să fie evaluate în funcţie de reacţia celui acuzat în faţa Justiţiei. Dacă liberalii au transformat demisia lui Vasile Blaga într-un “exemplu de onoare, care arată diferenţa dintre partidul nostru şi toţi ceilalţi”, social-democraţii au dat şi ei sensuri noi cuvântului. Aşa se face că atitudinea unui lider politic în faţa dosarelor penale a devenit criteriu de etică şi etalon în rivalitatea dintre partide.

 

Pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă, Vasile Blaga a demisionat din fruntea PNL şi din funcţia de coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentate, anunţând că nu va mai candida nici pentru un mandat de senator pe listele PNL Timiş. Liberalii s-au grăbit să transforme retragea lui Blaga într-o bilă albă pentru partid. “Este un exemplu de onoare şi consecvenţă, care arată, încă o dată, diferenţa majoră dintre partidul nostru şi toţi ceilalţi. Diferenţa este că, deşi prezumţia de nevinovăţie este aceeaşi pentru toată lumea, doar câţiva au demnitate şi respect faţă de partidele pe care le reprezintă şi faţă de electorat”, a comentat Alina Gorghiu. Decizia fulger luată de Vasile Blaga a fost adoptată de alţi doi liberali în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale. Pus sub control judiciar după ce ar fi cerut unui om de afaceri 50.000 de euro, Ludovic Orban s-a retras şi el din funcţia de vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, iar zilele trecute a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat de deputat. “Până când instanţa nu se va pronunţa, nu voi candida pentru nicio funcţie publică. Cred că orice persoană publică aflată în situaţia mea ar trebui să facă ce fac eu”, a explicat Orban. Tot în campania pentru locale a capitulat şi fostul senator liberal Andrei Volosevici. Trecut între timp la ALDE, Volosevici s-a retras din cursa pentru primăria Ploieştiului după ce DNA l-a pus sub urmărire penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Cum au reacţionat pesediştii

Reacţia Alinei Gorghiu s-a dorit a fi o comparaţie directă cu situaţia din interiorul PSD, partid condus în continuare de Liviu Dragnea în ciuda condamnării definitive la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. În mai 2015, Dragnea demisiona însă şi el din funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi cea de preşedinte executiv al PSD, ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul Referendumul. Condamnat definitiv între timp, Dragnea a candidat de unul singur pentru şefia partidului şi a rămas deputat PSD chiar dacă anunţase că se va retrage dacă va fi condamnat definitiv. Aceeaşi promisiune o făcuse şi înaintea alegerilor locale din vară, însă victoria PSD la scrutinul din 5 iunie l-a făcut pe liderul social-democrat să se răzgândească. Mai mult, voci influente din Kiseleff au avansat insistent ideea că Dragnea ar fi “cea mai bună propunere de premier” din partea PSD. Printr-o situaţie asemănătoare a trecut şi Victor Ponta, pe vremea când era preşedinte al partidului. În vara lui 2015, Ponta s-a retras din fruntea PSD după ce DNA l-a acuzat de fals în acte, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. A rămas însă în fruntea Guvernului până în noiembrie 2015, când a demisionat din funcţie în urma protestelor generate de tragedia de la Colectiv. Atât Dragnea, cât şi Ponta vor candida la parlamentare pentru un nou mandat de deputat. Liderul PSD va fi cap de listă în Teleorman, iar fostul premier va deschide lista în judeţul Gorj.

Vasile Blaga şi Liviu Dragnea, doi lideri de partid urmăriţi de problemele penale. Primul – pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă, al doilea condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare şi trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul fostei sale soţii. Blaga şi Dragnea sunt recunoscuţi pentru organizarea campaniilor electorale, fiind oamenii care coordonează strategia partidelor.

Invitaţie pentru Dragnea

Liberalul Ovidiu Raeţchi le-a cerut liderilor ALDE şi PSD, Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu, să urmeze şi ei exemplul lui Vasile Blaga. "Un singur anunţ ar fi fost necesar din partea dumneavoastră. Cel în care anunţaţi, împreună cu C.P. Tăriceanu, că demisionaţi din funcţia de preşedinte al PSD, respectiv ALDE, şi că nu veţi candida la alegerile parlamentare din cauza suspiciunilor de corupţie care planează asupra voastră”, i-a transmis Raeţchi lui Liviu Dragnea.

Vasile Blaga: O să mă implic mult în parcursul partidului din poziţia de simplu membru de partid. Asta înseamnă că o să ţin colegii aproape şi partidul o să rămână puternic şi unit

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri