Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU cere Rusiei să predea Ucrainei cea mai mare centrală nucleară din Europa

ONU cere Rusiei să predea Ucrainei cea mai mare centrală nucleară din Europa

de Redacția Jurnalul    |   

ONU cere Rusiei să predea Ucrainei cea mai mare centrală nucleară din Europa din cauza „siguranței precare” a unității. Solicitarea privind centrala Zaporojie a fost făcută prin intermediul unei rezoluții. Rușii au ocupat centrala la începutul războiului și numeroase lupte s-au dat în împrejurimi.

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să se retragă urgent din cea mai mare centrală nucleară din Europa, potrivit Sky News.

ONU și-a exprimat „îngrijorarea profundă cu privire la situația precară de securitate” din centrala, despre care a spus că trebuie readusă sub controlul Ucrainei.

Rezoluția a fost aprobată cu 99 de voturi pentru și 9 împotrivă și nouă. 60 de țări s-au abținut și 25 de țări nu au votat.

Alături de Rusia au votat împotrivă Belarus, Cuba, Eritreea, Mali, Nicaragua, Siria, Burundi și Coreea de Nord.

Zaporojia, care are șase reactoare nucleare, se află pe teritoriul ocupat de ruși, în sud-estul Ucrainei. Zona a fost prinsă frecvent în focuri încrucișate.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat că urmările unui posibil incident „ar fi chiar mai catastrofale” decât explozia centralei de la Cernobîl din 1986.

Subiecte în articol: Rusia onu Zaporojie ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri