Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU face apel la vaccinarea anti COVID-19 în toate statele lumii: Distribuția inechitabilă a vaccinurilor este imorală şi stupidă

ONU face apel la vaccinarea anti COVID-19 în toate statele lumii: Distribuția inechitabilă a vaccinurilor este imorală şi stupidă

Distribuirea vaccinurilor anti COVID-19 mai ales în statele bogate ale lumii este imorală și și stupidă. Mai mult, favorizează apariția unor noi tulpini periculoase ale virusului, spune secretarul general al ONU, Antonio Guterres, scrie AFP.

"A nu avea o distribuţie echitabilă a vaccinurilor nu reprezintă doar o chestiune imorală, ci şi una stupidă. Permite variantelor să se dezvolte liber, condamnând omenirea la milioane de decese suplimentare şi prelungind încetinirea economică", a declarat acesta, la o conferință, alături de directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS a cerut fiecărei țări să vaccineze cel puțin 10% din populație până la sfârșitul lunii trecute. "56 de ţări nu au reuşit acest lucru, dar nu din vina lor, din cauza lipsei de vaccinuri", a precizat Ghebrreyesus.

În prezent, OMS cere vaccinarea a minimum 40% din populația fiecărui stat până la sfârșitul anului 2021 și 70% până la jumătatea anului 2022.
"Pentru a atinge aceste obiective, vom avea nevoie de cel puţin 11 miliarde de doze de vaccinuri. Nu este vorba despre o problemă de aprovizionare, ci de repartizare. Până la sfârşitul lunii septembrie, aproximativ 6,5 miliarde de doze au fost deja administrate la nivel global. Producţia mondială de vaccinuri a ajuns de acum la aproape 1,5 miliarde de doze pe lună, oferta este suficientă pentru atingerea obiectivelor noastre, cu condiţia ca dozele să fie distribuite echitabil", a explicat oficialul.

În același timp, șeful ONU face apel la accelerarea imunizării.  "Putem să atingem pragul de 40% de persoane vaccinate în toate ţările până la sfârşitul anului - dacă vom putea să mobilizăm aproximativ 8 miliarde de dolari pentru a garanta o distribuire echitabilă".

OMS cere producătorilor de vaccinuri să transfere tehnologie și să apeleze la COVAX şi Fondul African pentru Achiziţionarea de Vaccinuri (AVAT), creat de Uniunea Africană.

Totodată, solicită împărțirea dozelor și să imunizeze mai ales personalul medical și persoanele vulnerabile. 

OMS a emis definiția "COVID lung" care prezintă simptome precum oboseala, dificultăţil respiratorii şi disfuncţionalităţi cognitive. Acestea trebuie să dureze peste două luni și să nu poată fi explicate de alte afecțiuni. 

 

Subiecte în articol: onu antonio guterres vaccin COVID
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri