„Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-19” - acestea sunt concluziile preliminare ale unui studiu recent privind dinamica anticorpilor, realizat de specialiști de la mai multe clinici private și de stat din București.
Alte concluzii ale studiului dezvaluie urmatoarele:
- Testările pentru anticorpii IgM nu au valoare de diagnostic a infecției acute cu noul coronavirus, aceștia apărând aproape simultan cu anticorpii IgG sau fiind absenți;
- Sunt șanse ca la pacienții asimptomatici, proporția celor care dezvoltă anticorpi să fie mai mică;
- Sensibilitatea testelor pentru identificarea anticorpilor IgG este bună la pacienții cu durata simptomelor mai mare de 14 zile.
Studiul a fost lansat la începutul lunii mai și își propune să urmărească evoluția apariției anticorpilor pe o perioadă de 7 luni, concluziile finale urmând să fie anunțate la sfârșitul acestui an. Până în momentul de față, studiul a fost derulat pe un eșantion de 148 pacienți confirmați pozitiv prin testul RT-PCR, aflați în etape diferite ale testărilor pentru anticorpi, fiind prelevante 294 de probe care fac obiectul analizei realizată de echipa de cercetare.
Rezultatele preliminare au la bază trei metode serologice de testare pentru anticorpi: Chemiluminiscența pentru determinarea anticorpilor IgG, ECLIA pentru determinarea anticorpilor totali și ELISA pentru determinarea anticorpilor IgG și IgM.
Serologia IgM nu este utilă în diagnosticarea infecției acute cu virusul SARS-CoV-2. Între cele trei metode de detectare a anticorpilor nu sunt diferențe semnificative.
Concluziile preliminare ale cercetării indică faptul că testările pentru anticorpii IgM.......