Jurnalul.ro Ştiri Observator Papa Francisc oficiază liturghia în Catedrala Sfântul Iosif

Papa Francisc oficiază liturghia în Catedrala Sfântul Iosif

UPDATE Papa Francisc a ajuns la Catedrala "Sfântul Iosif", unde va participa la Sfânta Liturghie şi va rosti o omilie.

Suveranul Pontif a parcurs drumul de la Catedrala Naţională până la Catedrala "Sfântul Iosif" cu papamobilul, salutând pe traseu miile de oameni ieşiţi pe străzi.

În jurul catedralei mii de oameni au fluturat steguleţele galbene ale Sfântului Scaun şi steguleţe tricolore.

Oamenii scandează "Vivat Papa".

La Catedrala "Sfântul Iosif" au ajuns deja preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului.

UPDATE Papa Francisc a plecat vineri de la Catedrala Naţională cu papamobilul, Sfântul Părinte îndreptându-se către Catedrala "Sfântul Iosif", unde, de la ora 18,00, va participa la Sfânta Liturghie şi va rosti o omilie.

Papamobilul cu care se deplasează Papa Francisc este unul de producţie autohtonă, fiind pregătit special pentru acest eveniment şi conceput de uzina Dacia şi Serviciul de Protecţie şi Pază în conformitate cu normele de securitate.

La ieşirea din Catedrala Naţională, Suveranul Pontif şi Patriarhul Daniel au salutat miile de oameni adunaţi pe esplanadă cu tradiţionalul salut pascal "Hristos a înviat!".

Ulterior, Papa Francisc a urcat în papamobil pentru a se deplasa către Catedrala "Sfântul Iosif".

La Catedrala "Sfântul Iosif" oamenii au început să se adune încă de la ora 15,00. Mai multe măicuţe au rostit la microfon rugăciuni şi au spus Rozariul, îndemnându-i şi pe credincioşi să li se alăture. O călugăriţă a remarcat că rugăciunile au avut efect, deoarece s-a înseninat cerul, în ciuda faptului că se anunţase furtună în Capitală.

Un număr de 300 de voluntari, care poartă tricouri galbene inscripţionate cu sloganul "Sunt voluntarul Papei Francisc", îi îndrumă şi îi ajută pe pelerini. Aceştia primesc un săculeţ de culoare galbenă în care găsesc şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ care are imprimat pe o parte steagul Vaticanului, iar pe alta drapelul României, materiale informative, broşuri cu textele şi cântările liturgice şi un rozariu.

Conform organizatorilor, în Capitală sunt montate 15 ecrane de diferite dimensiuni, două fiind puse la dispoziţie de Primăria Generală a Capitalei. Prin intermediul acestora sunt transmise în direct momentele vizitei Papei şi un program artistic organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, la care îşi dau concursul Corurile Madrigal şi Cantus Mundi, Orchestra Simfonică Bucureşti şi cântăreaţa Monica Anghel.

UPDATE Patriarhul Daniel a mulţumit, vineri, în discursul susţinut la Catedrala Naţională, în prezenţa Papei Francisc, pentru ajutorul financiar acordat de Papa Ioan Paul al II-lea pentru construirea respectivului edificiu.

"Cu 20 de ani în urmă, în zilele de 7 - 9 mai 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România ca pelerin, el a numit această ţară "Grădina Maicii Domnului". Deci, astăzi, noi vă primim ca pelerin în această Catedrală nouă, în care deasupra Altarului (Sanctuarului) se află marea icoană în mozaic a Maicii Domnului, numită în limba greacă "Platytera", iar în limba latină "Regina coeli". Icoana aceasta a Catedralei Naţionale din Bucureşti confirmă simbolic numele de "Grădina Maicii Domnului" dat României. Această Catedrală are ca protector spiritual sărbătoarea Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos, când serbăm şi Ziua Eroilor români, ca sărbătoare naţională", a spus Patriarhul Daniel.

El a mărturisit că această catedrală este "o basilică dedicată Sfântului Apostol Andrei, Apostolul poporului român şi Ocrotitorul României".

Patriarhul Daniel a mai spus despre Catedrală că a fost construită pe un teren obţinut de la statul român de către Patriarhul Teoctist, "ca un act de reparaţie morală pentru cele cinci biserici care au existat în această zonă, trei fiind demolate şi două translate de către regimul comunist pentru a se construi Casa Poporului".

"În acest sens, noua Catedrală Naţională este un edificiu simbolic al Învierii bisericilor demolate, dar şi un simbol al libertăţii religioase a poporului român, după aproape 50 de ani de regim comunist. Construcţia acestui edificiu a început efectiv la sfârşitul lunii martie 2011 şi a durat opt ani, astfel încât, în data de 25 noiembrie 2018, am sfinţit altarul Catedralei Naţionale, împreună cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a clericilor, credincioşilor şi reprezentanţilor societăţii româneşti", a adăugat Patriarhul BOR.

El a făcut referire la faptul că în anii 1999 şi 2002, Papa Ioan Paul al II-lea a oferit un ajutor financiar Patriarhului Teoctist pentru construirea Catedralei, în valoare de 200.000 de dolari.

"În anul 2017, acest ajutor financiar a fost integrat simbolic de Patriarhia Română ca parte din costul total de 500.000 de euro în vederea achiziţionării clopotelor Catedralei Naţionale, de la firma catolică Grassmayr din Innsbruck, Austria, deoarece, în tradiţiile ortodoxă şi catolică, clopotele au o valoare simbolică foarte profundă: ele reprezintă glasul lui Dumnezeu, care cheamă oamenii la rugăciune şi la cooperare fraternă. Suntem recunoscători pentru acest ajutor financiar simbolic şi, totodată, vă mulţumim pentru sprijinul pe care îl acordaţi constant credincioşilor ortodocşi români din Italia şi din alte ţări, unde Biserica Romano-Catolică a pus la dispoziţia comunităţilor ortodoxe româneşti 426 de lăcaşuri de cult, 306 în Italia şi 120 în alte ţări din Europa Occidentală", a rostit Patriarhul Daniel.

În context, Prea Fericitul Părinte a subliniat că a acceptat propunerea părţii catolice să ofere Papei şi creştinilor catolici prezenţi în Catedrală posibilitatea de a rosti rugăciunea "Tatăl nostru" în limba latină şi să intoneze câteva cântări pascale catolice. "Acest gest este un semn de recunoştinţă pentru spaţiile liturgice oferite de comunităţi catolice parohiilor ortodoxe româneşti din Europa Occidentală. Iar, după terminarea cântărilor pascale catolice, va urma rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în limba română şi vor fi intonate cântări pascale ortodoxe. În semn de ospitalitate românească, dorim să oferim Sanctităţii Voastre o icoană în mozaic a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul spiritual al României, dimpreună cu urarea: Ad multos annos!", şi-a încheiat discursul Patriarhul Daniel.

UPDATE Papa Francisc a ajuns vineri după-amiază la Catedrala Naţională.

La sosirea pe esplanada Catedralei Naţionale, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi de mii de credincioşi care l-au primit cu aplauze. Papa Francisc le-a transmis acestora salutul pascal "Hristos a înviat".



Conform tradiţiei, doi tineri în costume populare româneşti i-au oferit Sfântului Părinte pâine şi sare, precum şi un buchet cu flori.



În Catedrala Naţională se află deja preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, membri ai corpului diplomatic, personalităţi ale vieţii culturale şi sportive româneşti.



Programul vizitei de la Catedrala Naţională va cuprinde rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în limba română şi intonarea de cântări pascale ortodoxe.



Patriarhul Daniel va rosti un cuvânt de salut pascal, urmat de un cuvânt de răspuns al Sanctităţii Sale Papa Francisc. La ieşirea din Catedrală, cei doi înalţi ierarhi vor saluta credincioşii prezenţi cu salutul pascal "Hristos a înviat!".

UPDATE Papa Francisc a plecat de la Palatul Patriarhiei, unde a avut o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

La Palatul Patriarhiei, Suveranul Pontif s-a întâlnit şi cu membrii Sinodului Permanent al BOR.

Vizita la Catedrala Naţională este următorul punct din programul Sanctităţii Sale, aflat vineri la Bucureşti.

În continuare, pe traseul de deplasare a Papei prin oraş, mii de oameni îl salută, fac fotografii şi îi scandează numele.

Pe străzile de pe traseu au ieşit vineri foarte mulţi părinţi cu copii, dar şi tineri, care au dorit să îl vadă pe Papa Francisc. Pe tot drumul, Suveranul Pontif a salutat, de la geamul maşinii, mulţimea adunată pe străzi.

UPDATE Atât Papa Ioan Paul al II-lea, cât şi Patriarhul Teoctist au fost apărători ai credinţei creştine şi au simţit în activitatea lor ajutorul lui Iisus Hristos, a declarat vineri Patriarhul Daniel, la întâlnirea cu Papa Francisc.

"Cu salutul pascal 'Hristos a înviat!', vă primim în această sală a Palatului Patriarhiei, în care, la 8 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a fost primit de Patriarhul Teoctist şi de mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Această sală este numită simbolic în limba latină Conventus, adică Întâlnire. Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul episcopatului său în Polonia, şi Patriarhul Teoctist, ca episcop în România, au avut o experienţă spirituală comună, şi anume au cunoscut anii grei ai regimului comunist, când Biserica a fost marginalizată şi persecutată. De aceea, întâlnirea lor la Bucureşti, în zilele de 7 - 9 mai 1999, a fost marcată de bucuria libertăţii religioase a creştinilor şi amplificată de sărbătoarea Sfintelor Paşti. Atât Papa Ioan Paul al II-lea, cât şi Patriarhul Teoctist au fost apărători ai credinţei creştine şi au simţit în activitatea lor ajutorul lui Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat. În acest sens, predecesorii noştri ne cheamă astăzi şi pe noi să apărăm şi să promovăm credinţa în Hristos şi valorile creştine, într-o Europă foarte secularizată, pentru a transmite tinerei generaţii credinţa în iubirea milostivă a lui Hristos pentru lume şi credinţa în viaţa eternă a persoanei umane. Totodată, ei ne cheamă să mărturisim, să apărăm şi să promovăm familia creştină tradiţională formată din bărbat, femeie şi copii, într-o Europă cu un evident declin demografic, un continent care îmbătrâneşte rapid", a declarat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la întâlnirea Papei Francisc cu Sinodul Permanent al BOR de la Palatul Patriarhal.

El a vorbit şi despre Evanghelie.

"Predicarea Evangheliei lui Hristos înseamnă astăzi să unim Liturghia cu filantropia, rugăciunea cu acţiunea socială în ajutorarea oamenilor săraci, bolnavi şi marginalizaţi. În acelaşi timp, Evanghelia lui Hristos ne cheamă să promovăm dreptatea, reconcilierea şi solidaritatea în societate pentru ca iubirea lui Hristos pentru toţi oamenii să fie percepută ca fiind binecuvântare, pace şi bucurie, pentru persoane şi pentru popoare", a spus Patriarhul Daniel.

Papa Francisc a ajuns la Palatul Patriarhiei, unde urmează să aibă o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

La Palatul Patriarhiei, Suveranul Pontif se va întâlni şi cu membrii Sinodului Permanent al BOR.

Mii de persoane l-au aşteptat şi l-au salutat pe Suveranul Pontif pe drumul de la Nunţiatura Apostolică spre Dealul Mitropoliei.

De aici, Papa Francisc va merge la Catedrala Naţională.

Suveranul Pontif a început vineri o vizită apostolică de trei zile în România. AGERPRES

Subiecte în articol: papa francisc Palatul Patriarhiei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri