Jurnalul.ro Ştiri Justitie Paralitic închis pentru impozit neplătit

Paralitic închis pentru impozit neplătit

de Dan Constantin    |   

Justiția noastră intransigentă, care nu iartă nimic, este alimentată cu carne de tun și de Fisc. O neplată de impozite l-a adus pe Mihai Bașturea, comerciant din Năvodari, în fața instanței. În prag de faliment, nu a vărsat sumele reținute la sursă ca impozite și taxe totalizând 39.550 de lei aferente anilor 2012 și 2015. Controlul ANAF a sesizat parchetul și dosarul a fost gata. Bașturea a fost bun de judecat în 3 septembrie 2013. Dintr-un om în plină putere, la 47 de ani, comerciantul intră în malaxorul instanțelor care îl distrug în doi ani. Acum, drama lui Bașturea se află într-un dosar aflat în judecare la CEDO.

 

Rechizitoriul 2048/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța îl trimite în fața instanței pe Bașturea pentru infracțiuni la Legea 241/2005 deoarece, în calitate de administrator, a reținut și avizat, cu intenție, în cel mult 30 de zile, sume reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă. În cursul procesului, inculpatul a avut o conduită cooperantă, judecătorii admit în 3 septembrie 2014 cererea inculpatului pentru judecată simplificată, cu recunoașterea vinovăției. Înglodat în datorii, cu afacerea închisă, se angajează să plătească prejudiciul, depune 1.000 de lei la Fisc pentru a despăgubi statul de povară.

Sentința: la pușcărie!

În situația de infracțiune la Legea 241/2005 se aflau la nivelul României administratorii unor mari companii de stat sau magnați din privat care aveau de plătit sume reținute la sursă de miliarde de lei. Nimeni nu le-a dresat dosare penale, ANAF se năpustea însă cu represiunea asupra celor mărunți și necunoscuți, fără protecție. Curtea de Apel Constanța este nemiloasă. Deși Bașturea putea scăpa doar cu amendă penală, este condamnat definitiv, la 26 februarie 2015, la 1 an și 4 luni închisoare cu executare.

La 3 martie 2015 este încarcerat la Poarta Albă, închisoare despre care poveștile de groază sunt fără sfârșit. Bașturea era deja cu sănătatea ,,în piuneze”. Suferă rapid un accident cerebral care îi provoacă o paralizie. Este trimis la un spital civil, după doar două zile revine la Poarta Albă. Plângerea la CEDO subliniază: chiar dacă el nu era în stare să meargă, să vorbească, să se ridice, să se îmbrace, să se îngrijească sau să meargă la baie pe cont propriu, a fost transferat la Spitalul Penitenciar Poarta Albă. În spitalul-penitenciar nu i-a fost dat niciun tratament pentru recuperare. El a suferit apoi mai multe accidente vasculare și a devenit dependent de scaunul cu rotile.

În România se practică tortura!

Condițiile din penitenciar ale reclamantului erau îngrozitoare, apreciază juridice.ro, site-ul specializat care prezintă dosarul de la CEDO. Documentele medicale prezentate de reclamant în fața Curții de la Strasbourg arată că Bașturea avea nevoie de un asistent. Sistemul penitenciar nu a fost dotat cu echipamente speciale pentru persoanele cu handicap. Nu există rampe sau echipamente pentru deplasarea în scaun cu rotile, deținutul avea doar un singur braț pe care îl putea folosi. Drepturile deținuților din Legea 254/2013, precum și Rapoartele Comitetului European pentru Prevenirea Torturii - invocate și în alte cauze în care România a fost condamnată la CEDO, dechid calea pentru o soluție favorabilă acțiunii lui Mihai Bașturea. Pedeapsa cu închisoare aplicată în acest caz dramatic ar intra sub incidența grațierii potrivit proiectului de OU aflat în dezbatere publică pe care o respinge Klaus Iohannis.


Klaus Iohannis, primit la CEDO de președintele Curții de la Strasbourg cu onorurile cuvenite șefului statului care livrează cele mai multe cazuri din Uniunea Europeană de încălcare a drepturilor omului

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri