Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industrial

Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industrial

La începutul lunii octombrie, Guvernul României a aprobat Strategia de Dezvoltare Teritorială a României, un document care conturează clar viziunea de dezvoltare a terenului naţional până în 2035, cu măsuri, acţiuni şi proiecte concrete. Sistemul de planificare spaţială în România are la bază această strategie elaborată de Ministerul Dezvoltării, care fundamentează obiectivele de dezvoltare şi amenajare a teritoriului la nivel regional, judeţean şi local, planurile de urbanism, precum şi alte strategii de dezvoltare relevante cu impact teritorial.

“În ultimii 26 de ani, România a crescut, dar nu s-a dezvoltat. Nu ne-am asumat responsabilitatea dezvoltării ţării. Am făcut-o întâmplător, haotic. Am pierdut mult în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşelor. (…) Avem nevoie de viziune, ne uităm la detalii şi uităm de ansamblu. Ar trebui să lucrăm împreună şi să creăm viziuni. Să lăsăm ipocrizia deoparte. Facem strategii politice, dar avem nevoie de politici de dezvoltare. (…) România are nevoie de un moment << T >> zero, să spunem adevărul. Trebuie să lăsam demagogia şi politicianismul deoparte. Poate reuşim să facem acum şi o descentralizare eficientă, o regionalizare eficientă”, a declarat Vasile DÎNCU, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cadrul forumului “Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale”, organizat de Intact Media Group împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Camera de Comerţ şi Industrie a României.

“Vrem să legăm evenimentul de azi de organizarea unor pachete aplicate legate de potenţialul teritorial de dezvoltare al României. La noi, teritoriul e o povară, în loc să fie o resursă. Trebuie să ne unim într-un continuum al competenţelor ca să putem să facem ceva împreună pentru dezvoltarea României. (…) Avem patru categorii de instituţii relevante în protocoalele noastre: administraţia publică centrală, administraţia publică locală, instituţiile şi structurile asociative din mediul economic - cei mai importanţi agenţi ai dezvoltării unei ţări, dar şi cele ale mediului academic. (…) Nu poate fi un moment gratuit, sper ca aceste parteneriate să nu fie doar foi de hârtie, ci o întâlnire miraculoasă între aceşti agenţi ai României. (…) Protocoalele nu vor avea efecte dacă nu vor lăsa o urmă în conştiinţele noastre”, a mai spus vicepremierul Vasile DÎNCU.

Forumul “Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale” a reunit membri ai Guvernului, reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri, precum şi personalităţi marcante din mediul academic, universitar şi ong-ist printre care: Viceprim-miniştrii Vasile DÎNCU, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Costin BORC, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului Bucureşti, Mihai DARABAN, Preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Răzvan NICULESCU-ARON, Vicepreşedinte, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii, Nicolae BARBU, Preşedinte Sucursala Sud-Muntenia, Asociaţia Municipiilor din România şi Mihaela VRABETE, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Pentru a sprijini mediul de afaceri, Ministerul Dezvoltării Regionale a lansat şi un observator teritorial, un instrument important pentru procesul de fundamentare ştiinţifică. “Observatorul ne va permite să avem un tablou de bord al României, să vedem cum se dezvoltă România, să apreciem cum stăm la nivel local şi regional, scurtează timpul unui audit teritorial”, a mai spus vicepremierul Vasile DÎNCU.

“Stăm mai prost decât vecinii în privinţa dezvoltării teritoriale, parcurilor industriale şi atragerii de investiţii străine. (…) Aş vrea, deşi e campanile electorală, să nu cădem în ţinte false. E foarte uşor să lansăm lozinci care sună frumos, cele mai periculoase fiind cele care pleacă de la un sâmbure de adevăr, cum e subiectul multinaţionalelor. Pentru parcurile industriale, ce capital trebuie să aducem? Pe de o parte, spunem că vrem să dezvoltăm, să concurăm. Ştiu că în campanie va fi greu, dar trebuie să stăm cu picioarele pe pământ. Ţara românească are nevoie de investiţii masive. Capitalul românesc trebuie sprijinit în linia normelor Uniunii Europene, din care facem parte”, a punctat şi vicepremierul Costin BORC, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, făcând referire la importanţa existenţei investitorilor de orice fel şi de oriunde, fără diminuarea suportului pentru capitalul autohton, însă fără discriminarea celui străin.

Comunitatea de business din fiecare regiune, zonă, oraş, mai mic sau mai mare, este motorul care dezvoltă economia şi duce, în cele din urmă, la creşterea bunăstării locuitorilor. Însă la fel de important este şi profesionalismul comunităţii oamenilor  de afaceri, mai ales atunci când vine vorba de contracte încheiate cu autorităţile publice. Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului Bucureşti s-a declarat dispusă chiar să întocmească o listă neagră a companiilor.  “Poate ar trebui, la un moment dat, să deschidem o listă neagră a firmelor care au batjocorit cetăţenii, care au câştigat licitaţii şi nu şi-au făcut datoria contractual şi au blocat oraşe, au dus cetăţenii la exasperare. Nu e normal. (…) Să nu-i mai lăsăm pe oamenii superficiali să mai facă astfel de proiecte, să fie sancţionaţi de autoritate, după finalizarea acestor contracte păguboase, dacă se constată că proiectul nu corespunde situaţiei din teren, să se facă comisie mixtă, chiar rogatorie, să se stabilească adevărul şi să se creeze contextul legal. Am nădejdea că împreună vom face să dispară investitorii de proastă condiţie care nu au înţeles corect, dar şi reprezentanţii din administraţie care au încheiat intenţionat contracte păguboase. Oraşele vor fi inteligente sau nu vor mai fi deloc!”, le-a transmis Gabriela FIREA reprezentanţilor mediului de business prezenţi la forumul Intact Media Group.

Dacă primarul Capitalei a vorbit despre nevoia de profesionalism a colaboratorilor comerciali ai autorităţilor publice,  Mihai DARABAN, Preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a României a reamintit că România nu este suficient de promovată ca destinaţie pentru investitori. “Am trăit în aceşti 26 de ani cu sentimentul că CCIR sau BVB au fost entităţi create, nu că cineva avea nevoie de noi, ci pentru simplul motiv că exista un model vestic pe care trebuia să-l implementăm şi noi. Ne-am lovit în viaţa de zi cu zi de lipsa cartuşelor pentru o promovare a dezvoltării României. Haideţi să facem un inventar, să vedem ce putem să-i oferim unui potenţial investitor. Este Guvernul capabil, în cazul unui investitor gigantic, ca în secunda doi
să-i dea 100 ha teren intravilan cu toate utilităţile aduse la poartă? Acest inventar este foarte necesar pentru promovare. Încă lipseşte legea PPP, pe care o aşteptăm în continuare (…) Tragem toţi la aceeaşi ţintă şi avem nevoie toţi de o imagine a economiei româneşti şi a priorităţilor ei”, a explicat preşedintele CCIR.

“Avem nevoie de la guvernanţi de un masterplan, de o viziune, asta aşteaptă fiecare investitor. El are nevoie de viziune, predictibilitate, să vadă unde crede Guvernul că suntem azi, unde vom fi peste 5, 10 sau 20 de ani, ceea ce poate da apetitul să aleagă România sau un anumit parc industrial”, a punctat şi Răzvan NICULESCU-ARON, Vicepreşedinte, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Răspunsuri de la guvernanţi aşteaptă şi Nicolae BARBU, Preşedinte Sucursala Sud-Muntenia, Asociaţia Municipiilor din România. Pentru parcurile industriale, Barbu a amintit de fostele platforme industriale, care zac acum în paragină şi pentru care s-ar putea găsi noi utilizări.  “Cum e mai bine? Să găsim terenuri agricole sau să folosim baza industrială nefolosită? Cum putem face acest zone atractive? Cum pot oraşele mici să dezvolte parcuri industriale având în vedere că sunt necesare investiţii foarte mari în infrastructură încă de la începutul funcţionarii lor?”, i-a întrebat Barbu pe cei doi vicepremieri prezenţi la eveniment.

Unul din obiectivele forumului “Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale” a fost aducerea faţă în faţă a ofertei autorităţilor publice (terenuri şi clădiri propuse pentru dezvoltarea de noi activități industriale la nivelul întregii țări) cu cererea potenţialilor investitori și dezvoltatori.

21 astfel de proiecte au fost prezentate de către Mihaela VRABETE, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice reprezentanţilor mediului de business prezenţi la eveniment. Lucrul însă abia a început. “În perioada următoare vor avea loc 4 întâlniri cu fiecare platformă (business, academic, administraţie locală, administraţie centrală) pentru a agrea condiţiile de lucru, structura, iar din partea fiecărei platforme de colaborare vom avea persoane clare care să-şi asume responsabilitatea şi alături de care să plănuim acţiuni care să continue şi în următorii ani”, a mai adăugat Vrabete.

Dezbaterea “Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industrial”, organizată de Intact Media Group împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și cu Camera de Comerț și Industrie a României, a fost susținută de Federația Patronatelor Societăților din Construcții, Asociația Municipiilor din România, EximBank România, Rompetrol, Teamnet Group.

 

Intact Professional Debates mulțumește tuturor partenerilor și participanților care au contribuit la succesul acestui eveniment!

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri