Dantura sănătoasă nu înseamnă doar câteva reguli de igienă orală şi controale periodice la stomatolog, ci şi o alimentaţie corespunzătoare şi renunţarea la câteva obiceiuri zilnice dăunătoare.
Un zâmbet frumos întinereşte, iar dantura sănătoasă asigură sănătatea întregului organism. Mestecarea eficientă a alimentelor înseamnă o digestie mai bună, deci o stare de spirit corespunzătoare.
Dieta corectă e primul pas pentru dinţi mai sănătoşi. Alimentaţia şi-a schimbat consistenţa de-a lungul vremii: ingredientele tari şi greu de mestecat au fost înlocuite treptat cu unele mai moi. Astăzi, cei care consumă zilnic fructe şi legume crude ştiu că acestea nu au doar valoare nutritivă, ci măresc şi funcţia de autocurăţare a dinţilor, atât direct, cât şi prin cantitatea crescută de salivă a cărei secreţie o declanşează. În schimb, alimentele dulci şi moi rămân lipite de dinţi un timp mai îndelungat şi duc la formarea plăcii bacteriene şi a cariilor, acumulând microbi şi toxine.
Un alt pas important este renunţarea la obiceiul fumatului. Acesta are efect negativ asupra stării de sănătate a gingiilor şi sporeşte riscul de eşec în cazul unui eventual implant dentar.
Măsurile de prevenire a apariţie cariilor sunt şi ele extrem de importante. Asta înseamnă periaj de 2-3 ori pe zi, folosirea apei de gură şi a aţei dentare, detartraj la stomatolog, din 6 în 6 luni, tratarea dinţilor şi sigilarea lor când apar cariile.
În cabinetele de specialitate se folosesc tehnici moderne de curăţare – spre exemplu procedura airflow, care foloseşte aerul comprimat pentru îndepărtarea tartrului.
Fluorizarea şi cariile
Fluorizarea dentară este recomandată persoanelor care prezintă risc crescut de apariţie a cariilor. Procedeul se realizează după detartrajul periodic: fluorul se aplică pe dinţi sub formă de gel, pastă sau lac. Este recomandat şi pacienţilor care urmează un tratament ortodontic, celor cu xerostomie (cantitate de salivă redusă) sau celor care au făcut tratamente de albire a dinţilor.