Jurnalul.ro Ştiri Social Pensiile doar pe card ? În 75% din țară nu există bancomat

Pensiile doar pe card ? În 75% din țară nu există bancomat

de Diana Scarlat    |   

Campania electorală naște un nou scandal legat de implicarea poștașilor în influențarea alegătorilor. Problema nu este de dată recentă, iar scandal a mai fost pe aceeași temă, însă ideea de a elimina poștașul din procedura de plată a pensiilor, care s-a reluat în ultimele zile, este imposibilă, ținând cont de situația reală a României. Pe de o parte, băncile nu-și permit, din punct de vedere al investițiilor, să asigure un număr suficient de mare de bancomate în mediul rural, iar pe de altă parte, un procent foarte mare din numărul total al pensionarilor ar putea fi în imposibilitatea de a-și primi banii. Pentru că unii nu ştiu să folosească un card bancar, iar alții nu pot nici măcar să iasă din casă, din motive medicale.

 

Discrepanța dintre România văzută dintr-un birou din Palatul Victoria și cea din restul de circa 90% din suprafața țării este uriașă, iar mulți dintre politicieni nu o înțeleg. Sunt foarte multe zone izolate, în care n-au existat niciodată bancomate și nici nu vor exista în viitorul apropiat. În satele de deal și de munte, în Delta Dunării, dar și în multe alte sate de câmpie, cu număr mic de locuitori și nivel economic foarte scăzut, nicio bancă nu ar vrea să investească în infrastructură, pentru a plasa bancomate, pentru că ar trebui să suporte niște costuri uriașe, imposibil de amortizat sau de justificat. Pur și simplu nu este rentabilă extinderea, nici măcar în zonele turistice, precum Delta Dunării, și indiferent de nivelul încasărilor pe care le prezintă societățile comerciale din aceste zone, tocmai pentru că investiția băncii ar fi mai mare decât rentabilitatea.

 

Soluții concrete nu există

 

Cu toate acestea, de câțiva ani s-a propus de mai multe ori plata pensiilor exclusiv pe card bancar, ceea ce ar însemna privarea de dreptul la pensie pentru circa patru milioane de pensionari din România. La lipsa infrastructurii se adaugă și imposibilitatea unui număr foarte mare de pensionari de a folosi un card bancar. Mai mult, a apela la alte persoane pentru a le scoate banii de pe card echivalează cu transformarea acestor pensionari în victime sigure.

La toate aceste necorelări cu situația reală din țară se adaugă faptul că legea pensiilor mai prevede obligativitatea emiterii talonului de pensie către fiecare beneficiar, ceea ce oricum ar însemna păstrarea poștașilor și interacțiunea lor cu electoratul vizat de actualul scandal. O mare parte din „electorat” suferă de izolare și de singurătate, poștașul fiind, pentru unii, singura persoană care îl mai vizitează, măcar o dată pe lună.   

 

Acuzațiile ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, recent, că sindicaliștii din Poșta Română sunt implicați politic și, în loc să ducă doar pensiile, influențează votul, făcând campanie electorală, însă măsuri împotriva lor nu prea se pot lua.

„Eu, personal, nu am informații în acest sens. Hârtii s-au mai semnat între sindicate și partide, dar nu e cazul BNS. Eu nu mi-am mai pus semnătura pe astfel de hârtii de 12 ani”, a spus, pentru Jurnalul, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), din care face parte și sindicatul poștașilor. În legătură cu posibilitatea de a face plata pensiilor doar pe card, BNS a făcut un studiu cu doi ani în urmă.

„Prezența bancară în rural este foarte scăzută. Ține de dezvoltarea societății românești, în ansamblul ei. Discutăm despre două Românii, cea rurală, care reprezintă aproape 90% din suprafața țării, și aproape jumătate din populație, și cea din orașele mari. Băncile se bat pe zona urbană, dar nu vor să se ducă în mediul rural”, explică Dumitru Costin. Liderul confederației sindicale mai spune că are, de trei ani, un proiect la cheie, care să ducă la dezvoltarea și modernizarea atât a Poștei Române, cât și a mediului rural, cu ajutorul reorientării profesionale a lucrătorilor, dar încă așteaptă un guvern care să fie interesat de soluții.

În urma unui studiu făcut de noi, reiese că doar pe 25% din suprafața României există bancomate, numaide la CEC Bank, respectiv, în circa 700 de comune din aproape 2.900. Iar CEC are un număr mult mai mare de bancomate decât toate celelalte bănci în mediul rural.

Dumitru Costin, președinte BNS

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri