Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 10.000 de jihadiști, gata să evadeze

Peste 10.000 de jihadiști, gata să evadeze

de Şerban Mihăilă    |   

Iminenta ofensivă militară a Turciei în nord-estul Siriei va duce, cel mai probabil, la eliberarea a peste 10.000 de jihadiști aflați în prezent în custodia kurzilor și, în final, la apariția unui „Califat 2.0” al organizației teroriste Stat Islamic, reclădit pe teritoriul sirian. După ce Casa Albă a anunțat retragerea soldaților americani din regiune și, implicit, abandonarea aliaților săi kurzi în mâinile turcilor, șansele radicalilor islamiști de a-și reinstaura regimul brutal au crescut amenințător.

 

Anul trecut, în luna decembrie, președintele Donald Trump anunța triumfalist că forțele coaliției conduse de SUA „au distrus, în proporție de 100%, «Califatul» organizației teroriste Stat Islamic”. De atunci, zeci de mii de membri ai SI și familiile acestora au fost adunați în tabere împrejmuite cu sârmă ghimpată, supravegheate precar și în care condițiile de securitate sunt minime. Separat de taberele de refugiați, care adăpostesc în principal femei și copii, peste 12.000 de luptători SI, dintre care o treime cetățeni străini, au fost plasați într-o rețea de șapte închisori improvizate. Întregul sistem este încă administrat de către Forțele Democratice Kurde din Siria (FDS), aliate până mai ieri cu SUA în lupta contra SI, care nu dispun însă de suficiente resurse umane și materiale și par depășite de situație. În Al-Hol, cea mai importantă dintre aceste tabere, care adăpostește peste 70.000 de oameni, SI exercită în momentul de față un control mult mai mare decât cele câteva gărzi FDS plasate acolo, iar influența jihadiștilor între gardurile din sârmă ghimpată crește pe zi ce trece, au recunoscut chiar oficialități americane, citate de presa din SUA sub protecția anonimatului. Tot acest sistem de tabere și centre de detenție se află deocamdată într-un teritoriu controlat de kurzi, pe care Turcia intenționează să-și impună o mare parte din „zona de securitate” în următoarele zile, după „ok”-ul obținut duminică din partea Casei Albe. Foarte probabil, această „tranziție” va fi precedată însă de lupte violente între armata turcă și o partea a milițiilor kurde din componența FDS, considerate „grupări teroriste” de către Ankara, din cauza legăturii lor cu „Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)”, organizație kurdă care duce un război de gherilă pe teritoriul turc încă din 1984.

Avertisment macabru

Rezultatul iminentei ofensive militare a Turciei în nord-estul Siriei va fi eliberarea a peste 10.000 de insurgenți din SI, avertizează milițiile kurde, precizând, potrivit „Fox News”, că o serie de celule teroriste „în adormire” vor profita de situație pentru a-și scoate cu forța camarazii din centrele de detenție păzite deocamdată de kurzi. Dacă forțele FDS care păzesc taberele și închisorile vor fi atacate de turci, luptătorii kurzi vor fi nevoiți să-și abandoneze posturile, precum și o mare parte din teritoriile pe care le eliberaseră recent de sub controlul SI în apropierea frontierei cu Turcia. În acest fel, mulți dintre prizonierii SI vor avea posibilitatea să evadeze, reorganizându-se în Siria sau, în cazul insurgenților străini, încercând să revină clandestin în țările care nu au vrut să-i mai primească după ce au fost capturați. În aceste condiții, apariția „Califatului 2.0” pare o simplă chestiune de timp.

Al-Hol a devenit un oraș al Stat Islamic, în care 70.000 de oameni nu mai pot fi controlați. Nu avem suficiente gărzi”.

 Mustafa Bali, lider al FDS

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri