Jurnalul.ro Ştiri Externe Petrolul creşte cu 6% după ce Trump a spus că vrea să umple rezervele strategice cu petrol ieftin

Petrolul creşte cu 6% după ce Trump a spus că vrea să umple rezervele strategice cu petrol ieftin

Pieţele bursiere internaţionale continuă mişcarea de revenire, iar petrolul este cotat la cel mai mic preţ din ultimii 20 de ani. Producătorii americani de ţiţei din Texas ar putea reduce producţia.

Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au crescut vineri cu 2 dolari, echivalentul unei creşteri de peste 6%, evoluţie venită după ce preşedintele american Donald Trump a indicat că Statele Unite ar putea interveni în războiul preţurilor dintre Arabia Saudită şi Rusia, transmite Reuters.

Preţurile au fost în esenţă susţinute de planurile Statelor Unite de a achiziţiona până la 30 de milioane de barili de petrol până la finalul lunii iunie pentru a umple rezervele strategice, acum, când ţiţeiul este la cel mai scăzut preţ din ultimii 20 de ani.

Totodată, au apărut mai multe rapoarte care au arătat că reglementatorii din Texas, statul cu cea mai mare producţie de petrol din SUA, iau în calcul o reducere a producţiei. Producătorii de petrol de şist din Statele Unite au fost loviţi puternic de prăbuşirea preţurilor.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) se tranzacţiona la ora 12:00, ora locală, în creştere cu 2,29 dolari sau 8,84%, barilul ajungând la 28,20 de dolari. Joi, preţul petrolului WTI a marcat cea mai mare creştere procentuală din istorie, revenind de la un minim al ultimilor 20 de ani cu o săritură de 24%, echivalentul unei creşteri nominale de 4,85 dolari, susţinute de planul umplerii rezervelor americane.

Cotaţia sortimentului Brent a crescut de asemenea vineri cu 2,15 dolari, un avans de 7,55%, preţul urcând la 30,62 de dolari. Creşterea de joi pentru Brent a fost de 3,59 de dolari/baril, un avans de 14,4%, până la 28,47 de dolari barilul.

„O revenire impresionantă a preţurilor la ţiţei a fost în principal determinată de planurile Statelor Unite de a interveni în piaţă prin creşterea rezervelor strategice şi reducerea unei părţi din producţia de petrol", a comentat evoluţia Margaret Yang, analist la CMC Markets.

Referinţele internaţionale ale petrolului s-au prăbuşit cu circa 40% în ultimele două săptămâni după ce Arabia Saudită şi Rusia nu s-au înţeles pe o reducere comună a producţiei, iar saudiţii şi-au redus cu 6-8 dolari/baril preţurile de vânzare pentru a disloca clienţi şi a-şi mări cota de piaţă. La evoluţie a contribuit şi prăbuşirea cererii în contextul stopării activităţilor economice din cauza pandemiei de coronavirus.

În acelaşi timp, pieţele bursiere internaţionale continuau vineri evoluţia pozitivă din ziua anterioară, bursele europene urcând cu între 4 şi 6 procente după creşteri generale în Asia. La New York, în pre-market, cotaţiile futures pe indicii S&P 500 şi Dow Jones Industrial Average creşteau cu peste 4%, indicând o zi de creşteri şi la Wall Street. La Bucureşti, bursa locală a deschis ziua în creştere, iar la două ore de la debutul tranzacţionării indicele principal BET creştea cu 2,5%.

Mediafax

Subiecte în articol: petrol
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri