Jurnalul.ro Ştiri Social Plaja nudiştilor din 2 Mai, pe cale să dispară

Plaja nudiştilor din 2 Mai, pe cale să dispară

de Diana Scarlat    |   

Una dintre cele mai grave probleme ale  litoralului românesc este eroziunea din zona 2 Mai-Vama Veche. Malul se prăbușește, de peste 15 ani, unele case deja au căzut, la fel ca un sfert din suprafața unității militare de la 2 Mai, dar până acum nu au fost bani pentru consolidare. Faleza putea fi consolidată în regim de urgență, în prima fază a proiectului de reducere a eroziunii costiere (2007-2015), însă autoritățile nu au primit avizul ONG-urilor de protecție a Mediului. Astăzi s-au lansat licitațiile, dar procedurile obligatorii pentru astfel de proiecte fac imposibilă începerea lucrărilor până în toamna lui 2020. Până atunci, Apele Române nu pot decât să spere că erodarea nu va face victime.

 

Prima fază a proiectului „Reducerea eroziunii costiere” (2007-2015) a vizat consolidarea plajelor din nordul litoralului și a costat peste 124 de milioane de euro, din fonduri europene. Faza a doua are două etape și va costa în total peste 841 de milioane de euro, presupunând refacerea integrală a litoralului, astfel încât să fie stopată eroziunea. Cea mai afectată zonă este în sudul extrem, din cauza curenților maritimi, care acționează cu precădere în această arie, iar în ultimii 15 ani a avut de suferit faleza de la 2 Mai, până la Vama Veche. În acești ani s-au făcut zeci de sesizări și chiar au fost propuneri de proiecte, dar nu s-a găsit finanțarea necesară pentru o lucrare atât de costisitoare. După 2015, autoritățile au negociat introducerea consolidării malului de la 2 Mai în proiectul de lărgire a plajelor și reducerea eroziunii, au ajuns la o convenție inclusiv cu ONG-urile de protecție a Mediului, iar procedurile de licitație deja au fost demarate. Totuși, lucrările vor începe efectiv abia în toamna anului 2021, conform regulamentelor în vigoare.

 

Licitațiile sunt deja afișate pe SEAP

„Am scos la licitație proiectele, peste un an se atribuie contractul, în 2020 ar trebui să înceapă lucrarea de proiectare și în 2021 ar trebui să înceapă lucrările, efectiv. Cel mai devreme, lucrările ar putea începe în toamna lui 2020, dacă nu intervin alte probleme. Din păcate, procedurile sunt din ce în ce mai greoaie, totul este supraverificat și durează foarte mult”, a explicat, pentru Jurnalul, Hristu Uzun, directorul general al Administrației Naționale Apele Române Constanța. Până la începerea lucrărilor, Apele Române au putut doar să plaseze stabilopozi și saci cu nisip, care să protejeze malul, mai ales pe timpul iernii. Unul dintre pericolele principale este o stradă asfaltată, care deja are marginile căzute în mare, dar care este în continuare circulată. Tot aici, peisajul pitoresc atrage turiști până pe margine, pentru că autoritățile locale nu au pus niciun semn de atenționare.

 

Bulină 480

Toate lucrările din etapa a II-a a proiectului „Reducerea eroziunii costiere” presupun lucrări de consolidare, demolarea vechilor diguri și construirea altora noi, înnisiparea fiind doar o mică parte a proiectului, chiar dacă este singura vizibilă, prin care se câștigă zeci de hectare de teritoriu. Lucrarea de consolidare a malului de la 2 Mai include și demolarea actualului dig dinspre Vama Veche, și construirea unuia nou, care să stopeze forța valurilor și a curenților maritimi.

 

 

 

 

Subiecte în articol: plaja 2 mai
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri