Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PNL trage preşul de sub scaunul lui Negriţoiu

PNL trage preşul de sub scaunul lui Negriţoiu

de Adrian Stoica    |   

Parlamentarii PNL vor să declanşeze săptămâna viitoare procedura de demitere a Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care controlează asigurările, fondurile private de pensii şi piaţa de capital. Şi cu acordul celorlalte grupuri parlamentare, ei vor înregistra în acest sens o cerere la Biroul de Conducere reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Până când solicitarea liberalilor se va materializa, Consiliul ASF începe să se destrame singur, la aceasta punând umărul şi DNA.

Primul care va părăsi barca ASF va fi vicepreşedintele Marius Vorniceanu, el urmând să preia, începând cu data de 5 octombrie, funcţia de secretar general al Curţii de Conturi. În ceea ce îl priveşte pe vicepreşedintele Mircea Ursache, el a fost audiat la începutul acestei săptămâni la DNA în calitate de suspect într-un dosar de corupţie, dar surse apropiate anchetei spun că încadrarea ar urma să fie schimbată în cea de suspect. Tot în acest dosar a fost audiat, în calitate de martor, şi prim-vicepreşedintele Cornel Coca Constantinescu, dar şi în cazul lui am putea asista la o schimbare a încadrării.

Mişu Negriţoiu pleacă plin de bani

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, demiterea i-ar aduce foarte mulţi bani. Preşedintele instituţiei a trecut în declaraţia de avere un salariu anual de 708.900 de lei în 2015, adică echivalentul a peste 59.000 de lei încasaţi pe lună (13.300 euro). Conform contractului său de management, el are dreptul la opt salarii compensatorii la încetarea mandatului, indiferent că ar fi vorba de demisie sau demitere. La un salariu brut de circa 84.100 de lei, el ar avea de încasat 672.800 lei, dar din care statul i-ar opri un impozit de 571.880 de lei.

Dacă va fi demis, onoarea lui Mişu Negriţoiu va fi „reperată” cu 150.000 de euro

Mişu Negriţoiu s-a asigurat că asupra sa nu vor acţiona prevederile unui act normativ emis de fostul Guvern Ponta cu dedicaţie pentru şefii ASF care stabileşte impozitarea cu 85% a veniturilor compensatorii acordate persoanelor care ocupă funcţii de conducere sau care au fost numiţi membri în cadrul Consiliului ASF. El şi-a trecut în contract o prevedere prin care este exonerat de plata impozitului de 85% în cazul în care este demis. Impozitarea-record a fost decisă în vara anului 2013 după ce au fost acordate astfel de salarii compensatorii, de câte 230.000 euro net, pentru foştii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Dan Constantinescu, Albin Biro şi Daniela Popa.   

Mişu Negriţoiu a preluat conducerea ASF în 2014,  o instituţie macinată de scandaluri, percepută ca un loc calduţ pentru multe din rudele parlamentarilor sau ale şefilor din asigurări.

Subiecte în articol: misu negritoiu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri