Liderii Pro România și USR au un obiectiv comun de ultim moment. Cele două partide nu susțin moțiunea de cenzură pe care Partidul Social Democrat o va iniția, ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe modificarea legii electorale referitoare la revenirea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Astfel, PSD, împreună cu UDMR, mai au nevoie de cel puțin cinci parlamentari care să le susțină demersul.
Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat ieri, într-o intervenție telefonică în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune, că parlamentarii din formațiunea pe care o conduce nu vor vota moțiunea de cenzură inițiată de PSD ca urmare a faptului că Guvernul a decis asumarea răspunderii pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi.
„Dacă mă întrebați de moțiunea legată de alegerea primarilor în două tururi, noi vrem primari în două tururi. Nu votăm moțiunea de cenzură legată de legea de angajare privind alegerea în două tururi. O să facem și un amendament la această lege și sper că va fi admis, și anume să revenim și la președinții de consilii județene la alegerea dintre consilieri. Acum suntem într-o situație aberantă. Sper să accepte amendamentul nostru și atunci nu votăm moțiunea”, a precizat Victor Ponta. De altfel, liderul Pro România a reluat, zilele trecute, seria atacurilor la adresa PSD, lăsând să se înțeleagă că formațiunea pe care o conduce nu dorește să colaboreze cu social-democrații, din pricina faptului că PSD nu s-a „deperemizat”. Aluzia este făcută, cel mai probabil, la faptul că Lia Olguța Vasilescu a anunțat că programul de guvernare al PSD, din 2017, este actualizat, iar Claudiu Manda are toate șansele să devină viitorul secretar general al partidului.
Luni, mai multe voci din Pro România lăsau, de altfel, de înțeles că formațiunea negociază agresiv cu privire la chestiunea moțiunii și că în niciun caz nu va susține demersul dacă textul moțiunii se va referi exclusiv la alegerile primarilor în două tururi.
Liderul USR nu crede că toți pesediștii vor vota moțiunea
De cealaltă parte, USR, care în discursul public susține că dorește organizarea cât mai iute a alegerilor parlamentare anticipate, în fapt nu pune umărul la crearea premiselor pentru acest obiectiv. „Nici măcar în glumă nu se poate pune problema ca parlamentarii USR să voteze moțiunea de cenzură, pentru că alegerea primarilor în două tururi reprezintă «prioritatea zero pentru democrația din România»”, a declarat, ieri, liderul USR, Dan Barna.
Acesta este de părere că moțiunea de cenzură inițiată de PSD și susținută de UDMR nu va trece „pentru că jumătate din parlamentarii PSD nu vor mai prinde un nou mandat și nu vor vota să deschidă ușa pentru anticipate, ca să plece acasă mai devreme”. Dan Barna a indicat că se poate ajunge și la anticipate prin demisia premierului Ludovic Orban, dar trebuie să mai fie de acord și ALDE, și Pro România.
Fără voturile parlamentarilor Pro România, PSD și UDMR au o sarcină aproape imposibilă de a dărâma guvernul liberal. Liderul USR toarnă și el „gaz peste foc”