Pori dilatați. Se întâmplă frecvent să te confrunți cu problema porilor dilatați. Cum apar ei și cum îi poți elimina?
Porii permit sebumului și transpirației să iasă la suprafața pielii. De asemenea, constituie o barieră naturală pentru piele, împotriva agresiunilor mediului. În timpul copilăriei, porii nu sunt foarte vizibili, deoarece secreția de sebum este mai puțin importantă, cantitativ. Dar, cu anii, producția de sebum suferă variații importante. În timp, modificările hormonale afectează cantitatea de sebum, iar porii se dilată și apar, de asemenea, punctele negre. Aceste imperfecțiuni ale pielii sunt mici, dar inestetice.
Ce sunt porii?
Fiecare păr din pielea noastră ajunge la suprafață printr-o mică gaură numită por. Unele dintre aceste “găuri” sunt mai largi decât altele și pot fi văzute. Atunci vorbim despre pori dilatați. Porii dilatați se găsesc mai ales pe obraji de pe ambele părți ale nasului și în zona T. Aceasta este și zona în care producția de sebum este cea mai mare.
Cauzele pot fi multiple. Dilatarea porilor se datorează fie excesului de sebum (în special în adolescență), fie relaxării pielii cu dilatarea porilor (îmbătrânire).
La unii oameni, porii dilatați sunt, de asemenea, consecința unei îngrijiri necorespunzătoare pentru tipul de piele pe care îl au sau expunerea prea frecventă la razele soarelui. Tutunul, îmbătrânirea și stresul determină, de asemenea, aspectul porilor dilatați. O dată cu îmbătrânirea, observăm apariția porilor dilatați și pe bărbie.