Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Georgiei, Salomé Zourabichvili, denunță o „falsificare totală” a alegerilor

Președintele Georgiei, Salomé Zourabichvili, denunță o „falsificare totală” a alegerilor

de Redacția Jurnalul    |   

Președintele Georgiei, Salomé Zourabichvili, denunță o „falsificare totală” a alegerilor legislative și face apel la manifestații luni, potrivit France Info.

Președintele Georgiei, Salomé Zourabichvili, a denunțat o „falsificare totală” a alegerilor legislative de duminică, 27 octombrie, a doua zi după ce scrutinul a fost câștigat de partidul Visul georgian, o formațiune care pledează pentru normalizarea relațiilor cu Rusia, chiar dacă aceasta presupune adoptarea unor legi ale acesteia pentru a reduce la tăcere opoziția.

„Nu recunosc aceste alegeri”, a declarat ea de la palatul prezidențial din Tbilisi.

„Am fost victimele unei operațiuni speciale rusești - o nouă formă de război hibrid împotriva poporului și țării noastre”.

Liderul, a cărui putere în țară este în esență simbolică, a făcut apel la manifestații începând de luni.

Încă de sâmbătă seara, forțele de opoziție au denunțat un scrutin „furat”. Opoziția susține că această victorie apropie țara caucaziană de Moscova și o îndepărtează de aderarea la Uniunea Europeană, un obiectiv atât de prețios în ochii unei mari părți a populației încât este înscris în Constituția sa.

Visul Georgian a obținut 54,08% din voturi, față de 37,58% pentru coaliția proeuropeană, potrivit numărătorii efectuate în peste 99% din circumscripții, a declarat președintele Comisiei electorale centrale, Giorgi Kalandarishvili, într-o conferință de presă. Scrutinul „s-a desfășurat într-un mediu calm și liber”, a spus el.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a insistat duminică pentru o investigație rapidă și transparentă a presupuselor nereguli din timpul alegerilor din Georgia și a declarat că va pune subiectul pe ordinea de zi a unui summit al UE în noiembrie.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: alegeri georgia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri