Preşedintele israelian Reuven Rivlin denunţă pogromul din oraşul Lod, unde a fost decretată starea de urgenţă după distrugerile din cursul nopții trecute, scrie AFP. Autoritățile au desfășurat unităţi ale poliţiei de frontieră cu baza în Cisiordania, iar premierul Benjamin Netanyahu s-a deplasat la faţa locului şi a promis restabilirea ordinii.
"Scenele pogromului din Lod şi tulburările din toată ţara, din partea mulţimi arabe avidă de sânge, de a răni persoane, de a distruge proprietăţi şi chiar de a ataca locuri sacre evreieşti sunt de neiertat", a spus acesta.
Localtatea se află lângă aeroportul internaţional Ben Gurion, fiind situat între Tel Aviv şi Ierusalim. Are 77.000 de locuitori , dintre care 47.000 de evrei şi 23.000 de arabi israelieni.
Descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948, arabii israelieni alcătuiesc 20% din populaţia Israelului. Aceștia se declară victime ale discriminării.
Violenţe au avut loc, noaptea trecută, în mai multe oraşe mixte şi în localităţi arabe israeliene, dn cauza schimburilor de tiruri între mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi armata israeliană. 270 de persoane au fost arestate în urma violenţelor din Israel.
Președintele îndeamnă guvernul să-i urmărească pe autoriii violențelor și îi acuză pe responsabilii politici arabi israelieni de tăcere ruşinoasă.
"Distrugerea unui drapel israelian şi înlocuirea acestuia cu un drapel palestinian reprezintă un atac brutal la traiul în comun înăuntrul statului Israel", a spus acesta.
Trei sinagogi, zeci de maşini şi magazine au fost incendiate, ceea ce l-a făcut pe primarul oraşului, Yair Revivo, să compare situaţia din Lod cu 'Noaptea de cristal', pogromul împotriva evreilor din Germania nazistă din 9-10 noiembrie 1938.
Violențele au escaladat după atacuriile din Ierusalimul de Est.