Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 57 de cenți, sau 0,7%, la 81,64 dolari pe baril până la ora 1423 GMT, după ce în prima parte a ședinței crescuse cu peste un dolar, potrivit Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 69 de cenți, sau 0,9%, la 74,70 dolari.
La împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, țițeiul Brent de referință era cu aproximativ 15% mai mic decât în urmă cu un an. Acesta a atins un maxim al ultimilor 14 ani, de aproape 128 de dolari pe baril, pe 8 martie 2022.
Ambele indicii de referință au crescut cu aproximativ 2% în sesiunea precedentă, ca urmare a planurilor Rusiei de a reduce exporturile de petrol din porturile sale vestice cu până la 25% în martie, ceea ce a depășit reducerile de producție anunțate de 500.000 de barili pe zi.
Dar piața părea să fie bine aprovizionată, stocurile din SUA fiind la cel mai ridicat nivel din mai 2021, potrivit datelor Administrației americane pentru informații în domeniul energiei.
Indicațiile potrivit cărora țițeiul rusesc și produsele rafinate se acumulează pe petrolierele care plutesc pe mare au indicat, de asemenea, creșterea ofertei.
JP Morgan a declarat, vineri, că, în opinia sa, este mai probabil ca prețurile pe termen scurt să coboare spre 70 de dolari decât să crească, "pe măsură ce se consolidează tendințele de creștere globală și se elimină excesul de stocuri
Banca a mai spus că se așteaptă ca Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să reducă producția pentru a limita scăderea prețului petrolului.
Prețul petrolului a fost stabilit pentru a doua săptămână consecutivă de scăderi, după ce săptămâna precedentă a scăzut cu aproximativ 4%, influențat și de îngrijorările legate de creșterea ratelor dobânzilor care ar putea întări dolarul și ar putea reduce cererea de combustibil.
(sursa: Mediafax)