Motivul se regăsește în reducerea costurilor la uleiurile vegetale, cereale și lactate, care au contracarat scumpirea zahărului și cărnii.
Astfel că indicele s-a redus cu 2,6% în mai 2023, față de luna precedenă, până la 124,3 puncte, de la 127,7 puncte în aprilie.
Valoarea din mai 2023 este cea mai redusă din aprilie 2021, iar indicele general a scăzut cu 22% sub maximul istoric din martie 2022.
Această reducere a fost provocată de scăderea cu 8,7% a preţurilor la uleiuri vegetale în mai 2023, comparativ cu luna precedentă, și cu 48,2% sub cel din în urmă cu un an. Preţul cerealelor a scăzut cu 4,8%, raportat la luna aprilie, datorită reducerii cu 9,8% la porumb. Preţurile la grâu au scăzut cu 3,5%.
La polul opus se află zahărul, al cărui preț s-a majorat în ultimele patru luni, înregistrând o creștere de 5,5% în aprilie, și cu 31% peste cel de anul trecut.
FAO publică în fiecare lună Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente alcătuit din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.